Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.04.2018

  РАЗЛИЧИТЕ КУЛТУРЕ – ЗАЈЕДНИЧКЕ ВРЕДНОСТИ

  РАЗЛИЧИТЕ КУЛТУРЕ - ЗАЈЕДНИЧКЕ ВРЕДНОСТИ

  Поводом реализованих активности партнерских општина Пирдоп и Палилула на прекограничном пројекту “Промоција туристичких потенцијала кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона”, који се остварује у оквиру INTERREG – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, у нишкој општини Палилула 11.марта одржан је састанак два пројектна тима и руководства две општине. Оцењено је да су општине Пирдоп и Палилула богате локацијама културног значаја која могу постати основа за развој културног туризма на обе стране границе и да је овај поројекат дао нове импулсе сарадњи.

  Пројектни тимови, током 2017. године, радили су на развоју јединствене и иновативане презентације туристичких потенцијала у општинама Пирдоп и Палилула. У оквиру пројекта, партнерских општина Пирдоп и Палилула, једна од активности била је и снимање документарног филма и постављање два видео панела. Снимање и обрада документарног филма ,,Културна баштина Пирдопа и Палилуле очувана кроз векове,, је завршено у предвиђеном року. Након спроведене тендерске процедуре набављена је и опрема за интерактивну изложбу културног наслеђа на Палилули. Постављена су два видео панела, један на згради општине Палилула а други панел је монтиран на палилулској пијаци, „у срцу“ општине Палилула.

  Овај пројекат, на путу ка одрживом партнерству у пограничном региону, окупио је заинтересоване стране у општинама, посебно посленике туризма и културе, невладиног сектора, предузетнике и младе. Пројекат је презентован и на овогодишњем 19.Међународном сајму туризма и активног одмора, који је крајем марта месеца одржан у Хали Чаир у Нишу. (Д.Видојковић, ЕКОполис)