Gradska opstina Palilula

 • Насловна >> Туризам

  ТУРИЗАМ

  Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија (www.ipacbc-bgrs.eu) усвојен је од стране Европске Комисије, 30. јула 2015. године и финансира пројекте везане за развој одрживог туризма, младе и заштиту животне средине, у пограничном региону Бугарске и Србије. Регион обухвата бугарске области: Видин, Монтана, Враца, Софија, Перник и Ћустендил, као и српске округе: Борски, Зајечарски, Нишавски, Топлички, Пиротски, Јабланички и Пчињски.

  Прихватљиви корисници Програма су локалне, регионалне и националне институције, агенције и органи, управе заштићених области, локална / регионална шумска газдинства, културне институције, невладине организације, образовне институције – универзитети, школе, колеџи и библиотеке, итд.

  Пројекат ,,Промоција туристичких атракција кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона” у оквиру Програма, Градска општина Палилула Ниш (ГО Палилула) спроводи у партнерству са општином Пирдоп из Републике Бугарске. Циљ пројекта је стварање одрживог развоја у прекограничном региону Србије и Бугарске.

  Обе општине су богате локацијама културног значаја која могу постати основа за развој културно – историјског туризма са обе стране границе. Очекивања су да овај пројекат, на путу ка одрживом партнерству у пограничном региону, окупи заинтересоване стране у општинама, посебно посленике туризма и културе, невладиног сектора, предузетнике и младе.

  У оквиру пројекта који је отпочео током новембра 2016. године, у општини Пирдоп је 21. фебруара 2017. године одржана је прва пројектна конференција „Нове перспективе туристичких потенцијала локалне културне баштине у општинама Пирдоп и Палилула“. Делегацију ГО Палилула предводио је председник општине Александар Ждрале. Ангел Геров, председник општине Пирдоп, приредио је у седишту општине пријем за учеснике Конференције, а затим је са Александром Ждралетом, председником ГО Палилула, отворио програмску Конференцију у Народном музеју општине Пирдоп.

  Друга пројектна конференција „Иновативни приступи у промоцији атрактивних туристичких дестинација у пограничном региону Пирдоп-Палилула“ одржана је 10. маја 2017. године у Медиа &Реформ Центру у Нишу. О прекограничној сарадњи, о активностима на пројекту и партнерској сарадњи две општине говорили су: др. Едвин Сугарев, генерални конзул Републике Бугарске у Нишу, Александар Ждрале, председник ГО Палилула и Ангел Геров, председник општине Пирдоп.

  На конференцији је приказан документарни филм о туристичким и културним потенцијалима општина Пирдоп и Палилула – „Културно наслеђе Пирдопа и Палилуле“.

  Делегација Градске општине Палилула Ниш, коју је предводио председник општине Александар Ждрале, присуствовала је свечаности поводом фестивала „Фолклорна традиција, различите културе – заједничке вредности“ у Пирдопу у Републици Бугарској од 20. до 22. јула 2017. године. Представници ГО Палилула упознали су културне знаменитости и туристичке потенцијале општине Пирдоп. На централној свечаности, наступила су културно уметничка друштва – КУД Абрашевић из Ниша и плесни клуб „Шарено оро“ из Пирдопа.

  Градска општина Палилула у Нишу, била је домаћин, учесницима завршних активности на пројекту од 10. до 13.октобра 2017. године у ГО Палилула и том приликом је реализован фестивал под називом: „Различите културе-заједничке вредности између Пирдопа и Палилуле“. Александар Ждрале председник ГО Палилула са сарадницима и чланови Културно-уметничког друштво „Абрашевић“, дочекали су госте из партнерске општине Пирдоп: Ангела Герова, председника општине са сарадницима, Костадина Костадинова, менаџера пројекта и чланице плесног ансамбла „Шарено оро“ из Пирдопа.