Gradska opstina Palilula

 • Насловна >> Историјски споменици

  Кратак осврт на историју палилуле

  Прво приватно индустријско предузеће у Нишу основано је далеке 1884.године на територији данашње ГО Палилула. Била је то пивара на парни погон „Апеловац“ Јована Апела, која је у тим првим данима осим производње пива производила и вештачки лед. По њему је овај део града добио назив „Апеловац“. Први винарски подрум у Нишу, а на територији данашње ГО Палилула, отворио је познати винарски трговац Светозар Тутуновић у подножју Горице око 1884. године на месту данашње руиниране зграде тзв. „Куле“ и спортског терена за мали фудбал. По њему се овај крај назива и „Тутуновићев подрум“.

  Град Ниш са завршетком изградње пруге Београд – Ниш 1884. године, а на данашњој територији ГО Палиулла добија и главну градску Железничку станицу, која се и дан данас налази на истоветном месту као пре више од једног века.

  Такође се на данашњем простору ГО Палилула, Ниш је пре више од једног ипо века доби и своју прву циглану.“Лаф“, данас ИГМ „Ћеле-Кула“. Значајно је напоменути да се на простору данашње ГО Палилула налази и некадашњи гигант у електро индустрији у СФРЈ „Еи“ Ниш, који је ове 2008. године обележио велики јубилеј 60. година од оснивања и постојања.

  Након завршетка Другог светског рата на територији ГО Палилула ничу за град Ниш веома битна предузећа као што су „Житопек“ 1947. године, „Нишка млекара“, „Житопромет“, штампарија и некадашња издавачка кућа „Просвета“ и др.

  Осврт на културу

  Општина Палилула организатор је, за регион централне и југоисточне Србије, Међународне дечије музичке манифестације „Радост Европе“ а љубитељи рок музике могу да уживају сваког 1. јануара на прослави уласка у Нову годину на спектаклу „Палилулски Први“. Општина Палилула покровитељ је и бројних књижевних, музичких и филмских манифестација. На територији Палилулe ради КУД „Младост“ као и КУД „Ковиље“ у селу Вукманово.

  На Палилули се налази и НКЦ Нишки културни центар који је организатор многобројних дешавања у Нишу укључујучи и Фестивал глумачких остварења ппопуларне – Филмске сусрете, Нисомнију, Нишвил…

  Историјски споменици на палилули

  На територији Градске општине Палилула налази се велики број историјских споменика. Бубањско-хумска култура из преисторијског периода, обележила је почетак организације људског друштва. Ранохришћанско налазиште је откривено на простору око цркве Св. Николе. У бројним бунама против османлијске властиистичу се мештани села данашње Градске општине Палилула Битке за ослобођење Града водиле су се око места познатог по турским шанчевима. Легендарни јунак из тог периода је Никола-Коле Рашић. Спомен-парк на брду Бубањ, посвећен је жртвама фашизма у Другом светском рату.

  У атару Новог Села налази се археолошки локалитет Бубањ са остацима праисторијског насеља из друге половине трећег миленијума пре Исуса Христа.

  Битно је истаћи да се најзначајнији и најмонументалнији војни објекат у Нишу налази на простору Лесковачке капије и то је позната грађевинаИнжињеријске касарне која је подигнута 1900. године. До 2008. у њој су живели и радили припадници Војске. Зграда је стављена под заштиту закона 1983. године.

  Старо Нишко гробље под Горицом површине је преко 17 хектара и на њему се налази највероватније преко 3000 надгробних споменика. Око 200 споменика поседује одређене уметничке и историјске вредности. Неколико споменика стављено је под заштиту закона. Сахрањивање је престало крајем 1971. године, а цео простор гробља стављен је под заштиту закона 1987. године. Данас је то један напуштени и руинирани простор који очекује хитну свеобухватну заштиту и почетак одговорног чувања.

  Спомен парк Бубањ је аутентично место масовног фашистичког терора из времена Другог светског рата. Од фебруара 1942. до септембра 1944. године припадници немачке фашистичке окупационе војске су на овом брду стрељали неколико хиљада затвореника из Логора на Црвеном крсту у Нишу. У централном делу спомен парка је 1963. године откривен споменик, рад загребачког вајара Ивана Саболића. Од 1979 .године овај спомен комплекс проглашен је културним добром од изузетног значаја.

  Прва установа социјалне заштите у Нишу основана је као Сиротињски дом далеке 1902 .године са северне стране данашњег Старог гробља под Горицом. Служила је за збрињавање старих лица и напуштене деце. Постојећа зграда Сиротињског дома код Старог гробља сазидана је 1932. године. Сиротињски дом је расформиран 1948. године.