Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 02.02.2023

    ,,Нордијско–српско партнерство за зелено пословање и индустријске процесе“

    ,,Нордијско–српско партнерство за зелено пословање и индустријске процесе“

    Под окриљем Нордијског савета министара, амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске у партнерству са Научно технолошким парком Ниш , 2. фебруара 2023. године одржана је конференцијуа ,,Нордијско – српско партнерство за зелено пословање и индустријске процесе.“

    Ова конференција је четврта и последња у серији догађаја, а организована је под покровитељством амбасаде Финске и у партнерству са Научно технолошким парком Ниш.

    Зелена транзиција је одлична прилика за нове инвестиције, отварање нових радних места и јачање локалног тржишта и бизниса око њега. Фокус конференције је био на зеленом и одрживом пословању и на преношењу искустава о томе како побољшати производне процесе, укључити принципе циркуларне економије, дигитализовати пословање и истовремено повећати продуктивност и ефикасност и трошити мање ресурса.

    „Србија ће морати да уведе иновације на свом путу ка еколошкој одрживости. Финска и остале европске земље ће свакако помоћи Србији на свом путу ка еколошкој одрживости“, рекао је амбасадор Финске у Србији Kimmo Lähdevirta.

    Познато је да нордијске земље имају блиску сарадњу на многим пољима, као што је позната и нордијска солидарност са другим земљама и стална настојања да своја искуства и најбољу праксу пренесу другима. Према речима градоначелнице Ниша Драгане Сотировски Град Ниш може да буде поносан јер нас нордијске земље препознају као партнера на путу зелене трансформације. Она је нагласила да је потребно време да од једне линеарне економије пређемо на такозвану циркуларну и да оно што купимо потрошимо и бацимо, можемо да искористимо да купимо, потрошимо и рециклирамо како би смо на тај начин били прави партнери.

     У раду скупа учествовао је и члан општинског већа Градске ошпштине Палилула Јовица Ралић.(Д.В)