Gradska opstina Palilula

  • OBJAVLJENO 02.02.2023

    ,,Nordijsko–srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“

    ,,Nordijsko–srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“

    Pod okriljem Nordijskog saveta ministara, ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske u partnerstvu sa Naučno tehnološkim parkom Niš , 2. februara 2023. godine održana je konferencijua ,,Nordijsko – srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese.“

    Ova konferencija je četvrta i poslednja u seriji događaja, a organizovana je pod pokroviteljstvom ambasade Finske i u partnerstvu sa Naučno tehnološkim parkom Niš.

    Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i biznisa oko njega. Fokus konferencije je bio na zelenom i održivom poslovanju i na prenošenju iskustava o tome kako poboljšati proizvodne procese, uključiti principe cirkularne ekonomije, digitalizovati poslovanje i istovremeno povećati produktivnost i efikasnost i trošiti manje resursa.

    „Srbija će morati da uvede inovacije na svom putu ka ekološkoj održivosti. Finska i ostale evropske zemlje će svakako pomoći Srbiji na svom putu ka ekološkoj održivosti“, rekao je ambasador Finske u Srbiji Kimmo Lähdevirta.

    Poznato je da nordijske zemlje imaju blisku saradnju na mnogim poljima, kao što je poznata i nordijska solidarnost sa drugim zemljama i stalna nastojanja da svoja iskustva i najbolju praksu prenesu drugima. Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski Grad Niš može da bude ponosan jer nas nordijske zemlje prepoznaju kao partnera na putu zelene transformacije. Ona je naglasila da je potrebno vreme da od jedne linearne ekonomije pređemo na takozvanu cirkularnu i da ono što kupimo potrošimo i bacimo, možemo da iskoristimo da kupimo, potrošimo i recikliramo kako bi smo na taj način bili pravi partneri.

     U radu skupa učestvovao je i član opštinskog veća Gradske ošpštine Palilula Jovica Ralić.(D.V)