Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 27.09.2017

  ВРЕДНЕ ДОНАЦИЈЕ У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ ШКОЛЕ

  ВРЕДНЕ ДОНАЦИЈЕ У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ ШКОЛЕ

  Школа за основно и средње образовање “14.октобар” која ради на територији Градске општине Палилула ове године обележава 50 година од оснивања. У години јубилеја, која је проглашен годином реконструкције простора и обнављања опреме, поново ће прорадити котларница школе, а кабинети опремљени новом рачунарском опремом захваљујући донацији Фондације „Ане и Владе Дивац“ и ЕУРОбанке. Реконструкцију простора и обнављања опреме школе подржао је и Град Ниш и општина Палилула. Овим поводом школу су обишли донатори и покровитељи : Ана Кошел, директорка фондације „Ана и Влада Дивац“, Славица Павловић председница Извршног Одбора Еуро Банке, Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула, представници града Ниша-Драгослав Павловић, помоћник градоначелника Ниша, Бојан Крстић, члан градског Већа, Марина Костић, секретар секретаријата за образовање Управе Града Ниша и Ивица Стојановић, члан општинског већа Палилуле.

  Вредност донације је 520.000 динара, каже директор школе Миша Љубеновић. „Драго ми је да је неко схватио наше потребе и значај сређивања котларнице у тренутку када почиње зимски период. Више неће бити потешкоћа када се ради о грејању школе, јер оно што је урађено је предсуслов да котларница ради. Она је сада технички исправна и знатно безбеднија“. Осим сређивања котларнице и котлова, Фондација је школи уручила и 24 рачунара који ће бити од велике помоћи ученицима током наставе у школи. Према речима директора школе пуно тога недостаје од опрене и инвентара за наставу, почев од интерактивних табли, опреме за рад са децом са различитим сметњама у развоју. „Оно што нам је најпотребније у овом тренутку је питање простора, додаје директор школе Миша Љубеновић. У процедури смо за добијање грађевинских дозвола и решавање имповинско-правних питања власништва над земљом. То би нам омогућило да конкуришемо за средства у Министарству просвете или код других донатора.

  Школу „14,октобар“ похађа 151 ученик, 87 у основном и 64 у средњем образовању, распоређених у 24 одељења, укључујући и одељење кућне наставе (15 у основној и 9 у средњој школи). Васпитно-образовне циљеве наставе и корективно-(ре)хабилитациони третман у школи остварује 40 наставника оспособљених за рад са ученицима са сметњама у развоју. (Фотографије и текст Д.Видојковић)