Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.02.2018

  ВЕЋА ПОДРШКА ОПШТИНАМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

  ВЕЋА ПОДРШКА ОПШТИНАМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

  Стална конференција градова и општина, Радна група Владе Републике Србије за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији и Министарство државне управе и локалне самоуправе организовали су у Нишу, 12. фебруара 2018. године, округли сто градова и општина у оквиру процеса „Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији“. Округли сто је организован на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, а учествовали су министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић и државни секретар у Министарству правде Радомир Илић. Скуп је водила председница СКГО и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић. У раду овог скупа учествовао је и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале.

  Председница СКГО Душанка Голубовић је истакла да је идеја округлог стола вођење дијалога о томе како да наша знања и искуства поделимо са општинама са Косова и Метохије. „Желимо да укажемо на могућности у вези са међуопштинском сарадњом, у погледу расподеле капацитета, ангажовања радне снаге и расположиве стручне помоћи. Свакако, разматраћемо и друге начине и видове помоћи општинама на територији Косова и Метохије.“, рекла је Голубовић. „Ваш долазак у овом броју показује колико је значајна тема унутрашњег дијалога о КиМ. Важно је да заједно спроведемо дијалог, да сагледамо решења која стоје пред нама и да заузмемо мудар и реалан приступ који нас води у будућност“, рекао је министар Ружић и додао да је потребно да широк спектар активности фокусира и примени на целисходан и децентрализован начин.

  Времена налажу да и локлане самоуправе понесу део терета и одговорности за државну и националу политику и заштиту интереса, нагласио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Јако је важно да српске општине на КиМ знају да о њима брине читава Србија, те да није приоритет у новцу, већ је потребно да се локалне самоуправе организују и индивидуално помогну онолико колико могу. „Некада је то посета, некад тако што ћемо наћи привреднике из локалних општина које ће стипендирати српску децу на КиМ. На крају и ми из Владе и општине које могу да подрже, подржаћемо и новчано“, рекао је Ђурић. На састанку, који је окупио градоначелнике и председнике општина из целе Србије, предложено је да свакој од српских општина на КиМ помаже по 10 локалних самоуправа из централне Србије, које ће на тај начин заједнички водити рачуна о нашим грађанима на КиМ. (Фотографије Драган Видојковић, ЕКОполис)

  ВЕЋА ПОДРШКА ОПШТИНАМА НА КИМ