Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 21.02.2022

  У НАСЕЉУ „9. МАЈ“ ОТПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ

  У НАСЕЉУ „9. МАЈ“ ОТПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ

  После вишегодишњих мука за становнике Насеља „9. мај“ у Градској општини Палилула, почели су радови на изградњи водоводне мреже у десет улица: Луковској, Благоја Крушића, Плочничкој, Новоградској, 22. децембра, Валтеровој, Косаничкој, Ратарској, Добродолској и Јошаничкој.

  У оквиру изградње недостајуће инфраструктуре Град Ниш је по речима градоначелнице Драгане Сотировски, склопио Уговор са ЈКП“Наиссус“ Ниш, о изградњи водоводне мреже и прикључних веза у Насељу „9. мај“. Уговором је предвиђена изградња водоводне мреже у 10 улица, пречника 110 мм, у укупној дужини од 2300 м, као и 123 прикључне везе. Машине су од понедељка 21.фебруара присутне у Плочничкој улици, где је предвиђена изградња водоводне мреже, у дужини од 394 метра.

  „Почињемо изградњу водоводне мреже у десет улица, које смо договорили са саветом грађана, на једном од састанака које смо имали у Градској кући и на пријему грађана. Сада се појављују и становници оних улица, које немају канализацију. Ту смо са председником Градске општине Палилула Братиславом Вучковићем, направили договор да се све те улице попишу, да видимо какав је имовински статус, да оне улице које немају асфалт и имовински нису решене, да их ове године припремимо а да наредне године урадимо асфалт. Овде има много наслеђених проблема, почев од тога како је насеље настало. Знамо да много година нису решавани имовински односи, па се један део насеља плави подземним водама. И сами мештани имају део одговорности јер чујемо сада да су многи одводни канали затрпани, јер су на тим каналима, или непосредно поред напарављене куће, без дозвола. Важно је да су машине из водовода стигле, да данас крећемо са овом Плочничком улицом, која је најдужа, укупно ће овде бити изграђено око 2.300 метара водоводне мреже, Град Ниш ће то коштати око 30 милиона динара, али тај новац не треба жалити. Знамо да ћемо једном за сва времена, решити водоводну мрежу људима који живе овде, а њих је колико сам добила информацију, укупно 123 породице – поред осталог је истакла градоначелница Града Ниша, Драгана Сотировски.

  По речима председника Градске општине Палилула Братислава Вучковића, „9.мај“ једно је од највећих насеља у општини Палилула са највећим бројем проблема почев од инфраструктурних. „Осим проблема са водоводном мрежом ту је и проблем који грађани имају око простора за гробље, са паркирањем, са подвожњаком. Ове проблеме морамо да решавамо заједнички јер само тако можемо све да урадимо. Ту спадају и имовинско-правни послови. Насеље је настало пре више од тридесет година и градило се без потребних папира, а проблеми су сада постали видљиви. У овој години биће урађено 10 улица и покушаћемо да решимо проблем паркирања, али све то не можемо сами без помоћи грађана. У овом тренутку радиће се само водовод и канализација. Братислав Вучковић је додао да ће се решавати и проблем са подвожњаком. „Од мештана смо сазнали да у близини подвожњака постоји пролаз који је затрпан.

  Разговараћемо са људима који познају ту матерују да покушамо да отворио тај пешачки пролаз како се мештани не би излагали опасности. Што се тиче железничког моста то је проблем који је вишедеценијски. Подвожњак је веома ризичан како за железнички саобраћај тако и за друмски. Многи шлепери и камиони пролазе испод тог подвожњака, не ретко ударе у заштитну ограду, не користе алтернативни пут. На жалост то је проблем железнице, до сада смо им након разговора упутили неколико дописа, али је решење тог проблема ван нашег домашаја“, закључио је Вучковић.

  Зоран Мишић је житељ насеља „9.мај“, члан Савета грађана и Јелена Јовановић секретар Удружења „Наш југ 9.мај“, које се бори за решавање проблема у насељу, указали су на нека кључна питања урбанизације овог дела општине Палилула. Основни проблем је водоводна и кланализациона мрежа. Доласком машина очекује се помак. „Од надвожњака до основне школе у коју шаљемо нашу децу има око два километара и деца због паркираних аутомобила на тротоарима иду коловозом угрожавајући тако своју сигурност. Потребно је хитно поставити стубиће на тротоарима. Други проблем је окретница у самом центру насеља које би морала да се измести. Фреквенција саобраћаја је велика, ствара се велика гужва и безбедност људи је угрожена. Окретница би могла да се измести код Вулкана где би могао да буде постављен главни окретни плато“, рекла је Јелена Јовановић.