Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 30.09.2021

  ТАСТЕРОМ ОЗНАЧЕН ПОЧЕТАК РАДОВА НА ПРУЗИ И ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ДЕОНИЦЕ АУТО-ПУТА МИРА

  ТАСТЕРОМ ОЗНАЧЕН ПОЧЕТАК РАДОВА НА ПРУЗИ И ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ДЕОНИЦЕ АУТО-ПУТА МИРА

  Церемонијом у Доњем Међурову, у присуству Председника Републике Србије Александра Вучића и председнице Европске комисије Урсула фон дер Лајен, обележен је почетак радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивање Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.

  Дугујем огромну захвалност госпођи фон дер Лајен што је данас дошла у Ниш, који нама постаје центар, средиште свих балканских коридора, постаје балканска раскрсница“, истакао је председник Вучић „У Доњем Међурову гради се пруга од 23 км, коју ће 75 одсто да финансира Европска унија. То је за нас огроман новац, велики подстрек и поштовање. Ова пруга и пут за нас су важни, за Европу су важни.

  Србија је у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ. „Даћемо све од себе не само да очувамо мир, него да постигнемо још споразума који ће значити сигурност свих на Балкану и бољи живот и економију за све нас. Знамо шта је наш посао. Колико можемо, имајући у виду тешкоће због односа са Приштином, ми ћемо да чинимо све да напредујемо на европском путу“, рекао је председник Вучић и захвалио председници Европске комисије на лепим речима и жељи да Србију види у ЕУ.

  Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је да је Србија већ превалила дуг пут ка чланству у ЕУ, да је забележила невероватан напредак и залагање последњих година и унапредила услове у различитим секторима. Она је поручила да снажно подржава европске интеграције Србије. „Ово је веома посебан моменат. Потписивање овог уговора је симбол наше сјајне сарадње и пројеката повезивања кроз које заједнички градимо нашу европску будућност, зато што је боља будућност Србије у Европској унији. Коридор повезује Србију са Аустријом и Грчком и заиста је покретач привреде. Ово је покретач за привреду Србије, инвестиције, економски план који већ функционише у Србији“, рекла је председница Европске комисије.

  И ове инвестиције, која се остварују на територији Градске општине Палилула, истакао је председник општине Братислав Вучковић који је присуствовао овој свечаности веома су значајне за наш даљи развој.

  За извођаче радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш- Брестовац изабран је конзилијум бугарских компанија “Траце Холдинг ПЛЦ” и “Балкантел”. Према саопштењу, укупан рок за израду документације, односно пројектовање и радове је 1.005 дана, а рок за завршетак читавог посла је јун 2023. године.

  Фотографије: ГО Палилула/ Драган Видојковић