Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 13.06.2018

  СТАБИЛАН БУЏЕТ – ДОМАЋИНСКО ПОСЛОВАЊЕ

  СТАБИЛАН БУЏЕТ - ДОМАЋИНСКО ПОСЛОВАЊЕ

  Четрнаеста редовна седница Скупштине Градске општине Палилула, којом је председавала председница Скупштине Адриана Анастасов, одржана је 13.јуна у сали Нишког културног центра. Након усвајања записника претходне седнице Скупштине разматран је и утврђен дневни ред. Одборници Скупштине, након образложења шефа одсека за финансије,имовинско-правне и комуналне послове Ивана Драгишића, донели су Одлуку о завршном рачуну буџета Градске општине Палилула за 2017.годину и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету за 2018.годину.

  „Извршење буџета за 2017.годину је 80 одсто тако да можемо да кажемо да буџет општине Палилула стабилно функционише, истакла је председница Скупштине општине Палилула Адриана Анастасов. Новина је што је наша општина увела родно буџетирање и на тај начин подржала активности везане за спровођење Стратегије за унапређење родне равноправности. Упркос смањењу трансферних средстава, општина Палилула је нашла начин да стабилно функционише и реализује бројне активности за унапређење живота својих суграђана.

  Стање у буџету општине Палилула је задовољавајућа. Буџет се пуни онако како смо планирали прошле године. Ребаланс радимо због тога, што смо прошле године планирали активности које нису реализоване у овој. Међутим, због законских одредби, како средства не би остала заробљена на тим позицијама, били смо принуђени да их пребацимо на друге позиције. Тај новац биће искоришћен за помоћ становницима Палилуле кроз разне видове помоћи, објашњава председник општине Палилуле, Александар Ждрале. У току друге половије 2018.године, како је рекао, биће поново расписан јавни позив за спортска удружења, тимове и појединце, као и из области културе. „Та средства планирамо да усмеримо на ту страну, ка социјално рањивим категоријама, у виду једнократне помоћи, и ка обуци младих људи јер смо недавно са НСЗ и са фабриком „Леони“ потписали обуку за 25 људи. Циљ нам је да запошљавамо становништво на нашој територији и уређујемо комуналну инфраструктуру, додао је председник општине Палилула. Два милиона динара која су планирана за формирање Спортског савеза ГО Палилула, биће преусмерена на друге позиције. „Буџет општине Палилула је 142 милиона динара, укупна сума новца се не мења ништа, само се са једне позиције пребацује новац на другу. Наглашавам, да смо на завршном рачуну остварили суфицит у претходној, и у ову, 2018.годииу, пренели средства у износу од 6.милиона и 271 хиљадu динара, што значи да се у Градској општини Палилула води рачуна о сваком динару, а тако ћемо и наставити, додао је Александар Ждрале.

  На овој седници Скупштине, након излагања директора Завода за урбанизам Мирољуба Станковића, одборници су дали претходно мишљење на четврте измене и допуне плана генералне регулације подручја Градске општине Палилула-прва фаза (парцијалне измене). Четврта измена Плана генералне регулације у Градској општини Палилула обухвата неколико локација, међу њима Касарну „Филип Кљајић’, ОТЦ – будућу пијацу, трећа измена се односи на простор Млекаре и четврта на стамбену зграду у насељу Расадник, оштећену у пожару. „Зграда у Расаднику имала је карактеристике становања средње и умерене густине, изменама ће становање бити високе густине у жељи да та локација буде атрактивнија, са приватно-јавним партнерством, објаснио је директор Завода за урбанизам Ниш, Мирољуб Станковић. Касарна је према досадашњим сагледавањима Војске имала перспективну намену. Пре годину дана Република Србија је определила да градови Нови Сад, Београд, Крагујевац и Ниш добију ло једну касарну од Релублике са наменом, искључиво, за области култура и висикошколско образовање. „Кроз ову измену омогућавамо да Касарна „Фипип Кљајић“ из војне намене пређе у цивилну, то је суштински важно, и тиме град пуно добија. Овај значајан историјски објекат, прелепе архитектуре, опет ће бити у функцији, закључио је Станковић. На овој седници Скупштине дати су и одговори на одборничка питања (Драган Видојковић)

  РТВ БеллАми: ГО Палилула усвојила ребаланс буџета