Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 17.03.2022

  САЧУВАТИ СЕЋАЊЕ НА ПРЕТКЕ И ДОГАЂАЈЕ ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

  САЧУВАТИ СЕЋАЊЕ НА ПРЕТКЕ И ДОГАЂАЈЕ ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

  Удружење стваралаца Ниша „Цар Константин“, под покровитељством Града Ниша-Градске општине Палилула, промовисало је у Нишком културном центру ново издање: СТАРА ГРОБЉА И СПОМЕН-ГРОБНИЦЕ У НИШУ, аутора Живојина Станисављевића, мр Милана Димитријевића и мр Драгана Видојковића. На промоцији књиге, која је била изузетно посећена, осим приређивача-аутора говорили су и председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић, председник Управног одбора УСН-а мр Новица Ранђеловић и рецезент књиге, новинар и публициста Љубиша Соколовић. На почетку промоције књиге приказан је документарни филм “ПРИЧЕ ЗАБОРАВЉЕНИХ ГРОБОВА”, аутора Драгана Жике Стојановића.

  Градска општина Палилула, уз подршку града, учинила је да се стара гробља и спомен обележја сачувају од заборава, Старо нишко гробље под “Горицом”, ВОЈНО гробље на Делијском вису, Спомен парк „Бубањ“ као аутентична сведочанства о личностима и догађајима у Нишу, налазе се под заштитом државе али се залажемо са нашим грађанима да ове локалитете одржавамо, истакао је председник општине Братислав Вучковић. Удружење стваралаца Ниша у протеклој деценији успешног рада, бројним активностима, посебно кроз издавачку делатност дало је велики допринос да се сачувају од заборава догађаји и истакнути појединци Града Ниша, каже мр Новица Ранђеловић

  По речима рецезента књиге, новинара и публицисте Љубише Соколовића, гробови, споменици и спомен-обележја су носиоци историјског колективног сећања на људе и догађаје и они, по њему, успостављају континуитет између прошлости и садашњости. “Поштовање према споменицима је, заправо, поштовање према часним прецима, људима и догађајима чије вредности ми и данас баштинимо. Поред информација о старим гробљима и спомен-гробницама, приређивачи нам дају и информације о спомен-обележјима и стратиштима, о античким некрополама, правилима о гробљима, оствареним и неоствареним урбанистичким плановима и уметничким вредностима споменика”.

  “Сврха ове приређене публикације је да стара гробља и спомен-гробнице у Нишу, где се налазе кости наших предака, забележена у разним књигама, у складу са законом о ауторским и сродним правима, попунимо новим подацима и сакупимо у једну књигу. Књига треба да омогући Нишлијама и другим грађанима, посебно младима, да сачувају сећање и дубоко поштовање према својим прецима, да знају своје корене (стара гробља) и по коју цену су плаћали своју (нашу) слободу, каже публициста, дипомирани правник Живојин Станисављевић.

  Старо гробље Горица, Пантелејско гробље, Јеврејско гробље, Старо војно гробље и Енглеско војно гробље у Нишу одавно су умировљена, у њима се одавно не сахрањују појединци. Својеврсна спомен-гробља – светилишта су Ћеле-кула, Спомен-пирамида у кругу Војне болнице, Спомен-костурница стрељаним и вешаним родољубима и учесницима Топличког устанка 1917, Концетрациони логор 12. фебруар на Црвеном Крсту у Нишу, Бубањ у Нишу, Спомен-костурница јунака Народноослободилачког рата 1941–1944. на Синђелићевом тргу у Нишу, надгробни споменици совјетским војницима на Тргу краља Александра у Нишу…

  Приређивачи су показали да су, поред добре и свестране компетенције, упорности у трагању за подацима и документима, као и уважавања неопходних примедби и допуна, учинили, уз предан рад, да рукопис за публикацију Стара гробља и спомен-гробнице у Нишу буде добро урађен. Књига је формата А4, са око 180 страна, садржи око 40 фотографија и илустрација. Може се наручити од издавача – Удружења стваралаца Ниша „Цар Константин“ Ниш (udruzenje.stvaralacanisa@gmail.com) или у књижари Нишког културног центра.