Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 10.08.2019

  “РЕЦИ НЕ НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ”

  “РЕЦИ НЕ НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ”

  “Реци НЕ насиљу у породици” прва је акција у низу коју је организовала Полицијска управа у Нишу у суботу 10 августа на Палилулској пијаци у сарадњи са Градском општином Палилула и ЈКП “Тржница” са циљем да се оснаже жртве да препознају и пријаве породично насиље. Од почетка године на територији коју покрива Полицијска управа у Нишу није забележено ни једно теже кривично дело насиља у породици. Насиље у породици није приватна ствар о којој треба ћутати. Ради се о друштвеном проблему на који ми хоћемо да укажемо”, рекла је Лидија Тодоровић, официр полиције ПУ у Нишу.

  У односу на прошлу годину забележено је упола мање пријављених кривичних дела насиља у породици. “Тачније за 49,7 процената имамо мање пријављених ових кривичних дела. Ипак тиме нисмо задовољни, јер на основу нашег рада и на основу истраживања и општепознате ситуације знамо да се жртве устежу да пријављују ова кривична дела. Ово је Балкан и води се рачуна шта ће комшилук да каже, постоји економска несигурност, уврежено мишљење да је то срамота, па се крије. Због тога смо одлучили да не чекамо да жртве долазе код нас. Можда има отпора да жртва дође у полицију која је легитимише, да да своје податке. Зато смо одлучили да у договору са локалном самоуправом изађемо на терен и да ми приђемо грађанима”, каже, начелник ПУ у Нишу Славиша Виријевић.

  “Жалосно је што је насиље у породицама изражено у социјално рањивим категоријама, којих у општини Палилула има јако много. Трудићемо се не само данас него и свих наредних дана да заједничким снагама са Министаррством унтрашњих послова, са друштбвеном заједницом утичемо, едукујемо људе да насиља било које врсте а нарочито до насиља у породици не долази”, рекао је председник општине Палилула Александар Ждрале.