Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 21.09.2020

  РАЗГОВОР О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ, УНАПРЕЂЕЊУ ТУРИЗМА И КУЛТУРЕ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  РАЗГОВОР О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ, УНАПРЕЂЕЊУ ТУРИЗМА И КУЛТУРЕ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  Заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић, ресорно задужена за социјалну заштиту, Адриана Анастасов, чланица градског Већа задужена за културу и туризам и Сања Стојановић, секретар Црвеног крста Ниш, разговарале су 21.септембра у Градској општини Палилула са председником општине Братиславом Вучковићем и председником Скупштине Николом Божићем о сарадњи. Након упознавања са активностима које општина Палилула остварује у овим областима, учесници разговора указали су на потенцијале Палилуле у туристичкој и угоститељској понуди, историјском и културном наслеђу, дешавањима у области културе, остваривању мера социјалне заштите. „Као руководство општине, у области социјале изашли смо из оквира постојеће праксе. Иницирана је сарадња и партнерства са установама и организацијама цивилног друштва у области социјалне заштите и бриге о деци и младима, пензионерима, посебно рањивим групама, подсетио је председник општине Палилула Братислав Вучковић. У сарадњи са Центром за социјални рад отворена је Канцеларија Центра у насељу где претежно живи ромска популација и створили амбијент једнаких могућности за све.

  Једно од стратешких опредељења општине Палилула, у Акционом плану развоја, уз развој туризма и угоститељства је и очување историјског и културног наслеђа, Зелену површину општине Палилула чини пре свега меморијални комплекс Спомен парка “Бубањ“ а планину Селичевицу због јединствене природне лепоте, карактеристичног рељефа, богате флоре и фауне потребно је очувати и заштитити.

  Општини Палилули јако је стало да се мења слика о нашем граду. Уређењем културно-историјских споменика управо је прилика да се покаже колико је важно да се споменици који сведоче о историјској прошлости града и људи који су живели на овим просторима, презентују туристима на најбољи могући начин“. Општина је захваљујући програмима прекограничне сарадње и подршке града учинила напредак на уређењу Спомен комплекса Бубањ и промоцији туристичких и потенцијала и знаменитости у области културе. Гробље на Делијском вису је под заштитом од 1989.године. Пројектом даљег уређења предвиђено је да се костурница преуреди у меморијални комплекс. И нишко Старо гробље „Горица“, поред пројектних уређења, које треба наставити, и повремених чишћења од растиња и отпада, стално су и на удару вандала. Али то није довољно!? Циљ је да гробља уђу у редован програм одржавања и да добију статус меморијалног комплекса“, Иницијатива је давно покренута?

  Трагови наше духовности и вере у општини Палилула су Црква „Светог Николе“, Хиландарски метох са Црквом „Светог Саве“ и Богословијом на Делијском Вису, Манастир Габровац, из 13.века, данас претворен у Цркву „Свете Тројице“. Инжињеријска касарна из 1900. изграђена у стилу неоромантизма, која подсећа на средњевековне замкове, са кулама и зупчастим завршетком, значајан је архитектонски објекат у Нишу. Тутуновић подрум и Апелова пивара, Расадник, железничка пруга, који сведоче о нашем привредном препороду (1878) након ослобођења од Турака. Ове вредности, по речима већнице Адриане Анастасов, које је градоначелница Ниша Драгана Сотировски означила као приоритет, нису на одговарајући начин презентоване и искоришћене у туристичкој понуди града.(Текст и фотографије Д.Видојковић)