Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 22.11.2022

  ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ФК ПАЛИЛУЛАЦ

  ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ФК ПАЛИЛУЛАЦ

  Поводом 70 година од оснивања Фудбалског клуба ПАЛИЛУЛАЦ објављена je монографија коју је написао Часлав Сибиновић, професор физичког васпитања. Ова књига, по речима аутора, не говори само о „Палилулцу“, већ и о развоју фудбала у Нишу, о оснивању првих клубова, о систему такмичења, обрађен је и део о историји Ниша, историји Палилуле, о самој организацији клуба пре рата, послератном фудбалу у Нишу до данашњег дана.

  Професор Часлав Сибиновић, рођени Палилулац, играо је за Палилулац, а онда провео у њему 50 година на разним функцијама. Крајем осамдесетих био и председник клуба. Према речима новинара Томислава Сантрача, једног од рецензента монографије, тај период је важан за клуб јер су тада “ударени темељи” и започета изградња терена на Делијском вису.

  Клуб је био место окупљања и васпитања младих, бројних породице и фамилија које су подржавале рад клуба. Своје прве фудбалске кораке у Палилулцу, као седамнаестогодишњи младић, имао је и Бата Вучковић, председник Градске општине Палилула, који се радо сећа тих дана.

  Монографију је издало Удружење педагога физичке културе Ниш, Фудбалски савез Ниша, Фудбалски савез региона источне Србије и Истурено одељење педагога физичке културе из Братиславе које се бави историјом физичке културе.

  Промоција монографиије одржаће се у среду 23.новембра у сали Нишког културног центра од 18:00 часова.(Д.В)