Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 15.09.2018

  ПОДИЗАЊЕМ ЕКОЛОШКЕ СВЕСТИ ГРАЂАНА МЕЊА СЕ И СТАЊЕ НА ТЕРЕНУ

  ПОДИЗАЊЕМ ЕКОЛОШКЕ СВЕСТИ ГРАЂАНА МЕЊА СЕ И СТАЊЕ НА ТЕРЕНУ

  Поводом глобалне еколошке активности волонтера Clean up the World-Очистимо свет, протеклог викенда, 15-16.септембра 2018. и у Градској општини Палилула у Нишу, организовано је чишћење дивље депоније на локацији у насељу „Црвена звезда“, на потезу од Природно-математичког факултета (Габровачки пут први део). Са волонтерима је у овој активности чишћења учествовао и председник општине Палилула Александар Ждрале.

  „Један од четири главна развојна приоритета, општине Палилула је и стратешки циљ-заштита животне средине. Ове активности подстичу нас да одговорно разговарамо о актуелним питањима везаним за животну средину у нашим насељима, очувању биодиверзитета, еколошки исправном понашању, уштеди енергије и примени обновљивих извора енергије, питањима климатских промена; сарадњи и умрежавању у области заштите животне средине. Подизањем еколошке свести грађана, учинили смо да се стање на терену мења. Фокусирали смо се и на младе људе. Ученици основних и средњих школа, студенти, са територије Градске општине Палилула у Нишу, активно учествују у нашим пројектима што охрабрује, нагласио је председник општине Палилула.

  По речима Милана Маринковића, сарадника у Канцеларији за младе ГО Палилула, овакве активности утичу на квалитет живота у нашим насељима јер подстичу становнике да преузму одговорност за стање у свом животном и радном простору и утичу на заштиту околине. Уклањање отпада са дивље депоније је изведено са партнерском организацијом ЈЦИ Ниш, члановима удружење грађана “Радне акције Делијски вис” и становницима насеља. Сакупљен отпад је уклонила мобилна екипа ЈКП „Медиана”. Ову активност младух Палилуле је подржало Министарство за заштиту животне средине, Градска општина општина Палилула и Mедијска еколошка мрежа Србије ЕКОполис.