Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 29.07.2017

  ПОЧЕЛА СА РАДОМ ФАБРИКА ЛЕОНИ У НИШУ

  ПОЧЕЛА СА РАДОМ ФАБРИКА ЛЕОНИ У НИШУ

  ЛЕОНИ, водећи европски произвођач каблова и кабловских система за аутомобилску и друге индустрије, отворио је у Нишу, на територији Градске општине Палилула, трећу фабрику у Србији, у присуству председника Србије Александра Вучића. Вредност ове инвестиције је 22 милиона евра, а фабрика ће у пуном капацитету запослити 2.200 радника и простираће се на више од 20.000 квадратних метара.

  „Немачка вероватно ове године постаје највећи инвеститор у Србији, што показује како смо успели да направимо стабилне односе са најразвијенијом европском економијом и покажемо пријатељство према онима који из Немачке долазе, истакао је овим поводом председник Републике Србије Александар Вучић. Надам се да ће пуштањем у рад прве фазе нове фабрике Леони у Нишу, ова компанија проначи економски интерес у наредном периоду и отворити још једну, четврту своју фабрику у Србији.

  “Пре годину дана када је настала идеја да се овде у Нишу отвори фабрика, земља је била у реституцији, многи послови су били тешко решиви. Међутим, након разговора са Вучићем, административне препреке су отклоњене и данас смо овде у велелепној хали „Леонија“ са завршеном првом фазом. Спремни смо и способни да пратимо немачке компаније, њихову динамику и процедуру. Треба да бринемо о нашем граду и да више никада не пропустимо ниједну шансу”, истакао је у уводној речи градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

  Леони намерава да шири пословање у Србији, изјавио је извршни потпредседник компаније „Леони“ Ралф Маус. „Намеравамо да растемо и да ширимо посао у Србији. Не могу да обећам да ли ће јако брзо бити нове фабрике у Србији, али на основу искуства овде и спремности Србије да мења ствари, можемо да обећамо да ћемо доћи опет – рекао је Маус на свечаном отврању нове фабрике Леонија у Нишу. Маус је рекао да је јако поносан што може да пренесе честитке председнику Србије Александру Вучићу. „Најважнији су људи који раде у нашим фабрикама. Овде смо 24. фебруара полагали камен темељац. Веома сам импресиониран оним што је за кратко време урађено. По речима Ралфа Мауса, Леон ће ове године отворити укупно четири нове фабрике у свету – у мају је отворена фабрика у Мароку, сада фабрика у Нишу, у септембру у Украјини и у новембру у Мексику. Никада нисмо имали толико нових развојних пројеката. Данас, више од 70.000 људи ради за Леони широм света, ширимо се према Азији и добијамо нове клијенте у Европи.

  Генерални директор Леонија у Србији Клеменс Сакс је пожелео добродошлицу свима на церемонију отврања фабрике Леонија у Нишу и нагласио да је читав посао од уговора до почетка производње завршен за свега годину дана. Сакс се посебно обратио председнику Србије Александу Вучићу који је и пустио у рад производњу у нишком Леонију и подсетио да су заједно пре седам месеци били на овоме мести где није било ништа а да је заједничким радом постигнуто то да је фабрика спремна и почела је прозводњу. Он се захвалио извођачима радова за које је рекао да су испоштовали све захтеве, све рокове и квалитет који је од њих тражен, али и на сарадњи локалног менаџемнта у Леонију са руководством компаније у Немачкој.

  „Леони АГ“ је један од глобалних лидера у производњи кабловских инсталација за аутомобилску индустрију. За ову компанију ради више од 70.000 људи широм света. Леони је основан 1917. године, а централа се налази у Нирнбергу у Немачкој. (Текст и фотографије Драган Видојковиц, ЕКОполис)