Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 16.09.2021

  ПОЧЕЛА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

  ПОЧЕЛА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

  Здравље уз одрживу мобилност тема је овогодишње Европске недеље мобилности која почела 16.септембра у око 3000 градова и 50 земаља. У Србији, 26 градова и општина учествује приређујући пешачки дан без аутомобила, вожње бициклом, ролерима, радионице, представе, изложбе и друге манифестације. Град Ниш и Градска општина Палилула подржавају ову активност. „Чист, паметан и отпоран саобраћајни систем је срж наше економије и кључан је за животе људи. Зато сам, на 20. годишњицу Еворпске недеље мобилности, поносна на 3000 градова широм Европе и шире што су показали како сигурне и одрживе могућности саобраћаја помажу нашим заједницама да остану повезане у овим изазовним временима”, рекла је комесарка ЕУ за саобраћај, Адина Валеан. Оно што остаје грађанима након Европске недеље мобилности су трајне мере за унапређење одрживе мобилности, које су покренуте у Београду, Алексинцу, Бољевцу, Чајетини, Ужицу, Крушевцу, Нишу, Осечини, Пироту и Власотинцу.

  У Нишу ће поред унапређења објеката за дељење и одлагања бицикала бити унапређени услови за особе са инвалидитетом, као и безбедност саобраћаја у зонама школа.

  Сигурну и здраву бициклистичку вожњу ЕУРО Вело 6 рутом, која се налази поред речне интернационалне Дунавске руте, организује ЕУ инфо кутак Нови Сад, док ЕУ инфо Кутак Ниш организује “Стреет арт” акцију, украшавање излога са темом одрживе мобилности и бициклистичку туру кроз Ниш. Као и прошле године, Град Београд заједно са Делегацијом Европске уније у Републици Србији и координатором целе недеље мобилности СКГО, организује централну манифестацију на Тргу републике “Пешачка недеља” и дан без аутомобила. На централној манифестацији ће бити додељене награде за фото-конкурс „Одржива мобилност за здравији живот”. Тема конкурса је вожња бицикла, тротинета, ролера, пешачење, укључујући и све других видове немоторизованог превоза. Прву награду, ваучер за куповину електричног тротинета додељује Делегација Европске уније у Србији а другу и трећу, ваучер за куповину бицикла и ролера, обезбеђује УНДП. Фотографије са конкурса биће изложене на градском тргу.

  Значајан сегмент заузима промоција е-мобилности. Промовисаће се све категорије е-возила (аутомобили, мотори, бицикли и тротинети). Уз две станице за пуњење електричних аутомобила, биће одржане и презентације пројеката у области е-мобилности. Посебна пажња се придаје значају пешачења за здравље људи, па ће грађанима бити омогућено да пре и после промотивне градске шетње измере ниво шећера у крви.
  Европска недеља мобилности је одлична прилика да се локалне заједнице удруже и дискутују о различитим аспектима мобилности и квалитету ваздуха, да потраже иновативна решења за смањење коришћења аутомобила, да испробају нова технолошка и планска решења. Кампања даје грађанима прилику да истраже нове могућности за коришћење градских улица и да експериментишу са практичним решењима која доприносе решавању значајних питања за градове, попут загађења ваздуха.

  Ове године обележава се јубилеј, 20 година Европске недеље мобилности, под слоганом ,,Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“ Градови и општине из Србије од самог почетка учествују Европској недељи мобилности, а последњих година број градова и општина из Србије које учествују у недељи мобилности стално расте. Највише успеха у организовању манифестације имао је град Крушевац, који је 2019. године добио награду Европске комисије за најбоље организовану манифестацију у целој Европи.

  ЕУ ИНФО МРЕЖА – ЕКОПОЛИС