Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 27.10.2020

  ОСВЕЋЕЊЕ И ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ „СВЕТЕ ПЕТКЕ“

  ОСВЕЋЕЊЕ И ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ "СВЕТЕ ПЕТКЕ"

  Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније. служио је велико освећење храма а у наставку и Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у Градској општини Палилула-Ниш, 27.октобра, на празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке. Овом догађају присуствовао је председник Скупштине Градске општине Палилула Никола Божић, заменик председника општине Лазар Динић као и чланови општинског већа Палилуле.

  Међу бројним присутним гостима, литургији су присуствовали и градоначелница Ниша Драгана Соттировски и председник Скупштине Града Ниша Бобан Џунић. „Света Петка“ је прослављена молитвено и у цркви у Горњем Међурову општине Палилула. Изградња храма Св.Петке отпочела је након вишегодишњих припрема 2012. Тада је одобрена постојећа локација и добијена грађевинска дозволе. Црква је са градом потписала Уговор о заједничкој изградњи, где се Град обавезао да обезбеди земљиште а Црква да обезбеди средства за изградњу.

  По изградњи спољашњих габарита храма, садржано је у уговору, Град ће земљиште поклонити епархији Нишкој. Градска општина Палилула остварује веома добру сарадњу са Православном Епархијом Нишком и финансијски подржава одређене инвестиционе и програмске активности Цркве. Недавно је завршен и Амфитеатар испред храма за одржавање програма на отвореном. Радио Глас је са благословом Преосвећеног Епископа реализовао директан видео пренос овог радосног духовног догађаја путем своје фејсбук стране.(Драган Видојковић)