Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 01.02.2018

  ОДРЖАНИ ДАНИ ДЕФЕКТОЛОГА СРБИЈЕ У НИШУ

  ОДРЖАНИ ДАНИ ДЕФЕКТОЛОГА СРБИЈЕ У НИШУ

  Дани дефектопога Србије, који су протеклог викенда (од 1-4.фебруара) одржани у Конгресном центру хотела „Contantinus palace“ у Нишу, окупили су стручњаке у овој обпасти из целе Србије, али и из иностранства. На овом скупу је изнет упозоравајући податак да број особа са сметњама у разво|у у свету расте. Скуп је окупио преко 400 дефектолога из Србије, из земаља у окружењу, па и из САД-а.

  „Свака размена искустав у раду је добра и позитивна а поготову у вашој струци која се у свим друштвеним системима несебично и предано бави децом са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом и поремећајем понашања, истакао је председник Градске општине Палилула Александар Ждрале на отварању стручно-научне конференције „Дани дефектолога Србије 2018“ која је протеклог викенда одржана у Нишу. Конференција је окупила преко 400 дефектолога из Србије али и из Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Републике Српске (БИХ), па и из Сједињених америчких држава. Дане дефектолога Србије организовало је Друштво дефектолога Србије и Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду. Средишњи део скупа је била „Стручно-научна конференција са међународним учешћем“ – Планирање дефектолошког рада – изазови, проблеми, решења„

  „На територији општине Палилула, која је једна од највећих градских општина у Нишу са преко 80.000 становника, веома успешно раде и две образовно-васпитне установе: Специјална школа са домом ученика „Бубањ“ и Школа за основно и средње образовање „14.октобар“. То су модерне установа која примењују савремена техничка средства и методе у третману особа са многим поремећајима и сметњама у развоју и пример су добре праксе у региону, истакао је председник Градске општине Палилула и додао. Наша сарадња и подршка бројним активностима школа, на побољшању услова рада указала је на важну улогу дефектолога у процесу инклузије и подршке у раду са ученицима са сметњама у развоју.

  Након поздравне речи председника Друштва дефектолога Србије, Синише Ранковића, у име домаћина Скупа учеснике је поздравила Снежана Чарапић, повереник Друштва дефектолога Србије и директор Специјалне школе са домом ученика Бубањ. Она је том приликом изнела податак који заслужује сваку пажњу а који би морао многе да заинтересује да број особа са сметњама у развоју вртоглаво расте. На скупу је било речи и о проблемима са којима се срећу дефектолози, о унапређењу рада у овој области са децом али и одраслим особама са сметњама у развоју. Говорили смо о томе како премостити баријере и помоћи и деци и одраслима али и шта друштво може да уради у том смислу и помогне нам“, каже Снежана Чарапић. „Инсистирали смо на повезивању образовања, здравства и социјале, јер само ако са ових аспеката и мултидисциплинарно приђемо овом проблему, можемо да дођемо до правих решења и помогнемо особама којима смо потребни. Ово питање је од посебог значаја због податка да број особа са сметњама у развоју вртоглаво расте, а према подашма Светске здравствене организације на 36 здраве долази једно дете са сметњама у развоју и то је поражавајући податак“, истиче Снежана Чарапић. Она је додала. да су дефектолози спремни да се ухвате у коштац са свим проблемима у развоју деце и да им пруже адекватну помоћ почев од ране дијагностике до рехабилитационих третмана. али да им је, и поред њихове снаге и воље, потребна помоћ друштва. Средишња тема конференције била је Планирање дефектолошког рада изазови, проблеми, решења а током четвородневне конференције, било је речи о улози дефектолога у процесу образовања. У оквиру ове теме обрађено је више подтема са посебним освртом на проблеме са којима се деца суочавају. Било је речи о улози дефектолога у предшколским установама, али и у школама, његова улога у ИОП-у, али и о значају прилагођавања наставних планова и програма деци са сметњама у развоју, као и о сарадњи школа и локалним заједницама. На конференцији је било речи и о здравству и рехабилитацији деце са сметњама у развоју, а стручњаци нису заобишли ни специфичности у раду родитеља са децом са сметњама у развоју. Превенција и третман поремећаја понашања била је, такође, једна од тема на скупу која је окупирала стручњаке у овој области, а говорило се и о социјалној заштити. Током конференције одржане су три постер презентације, две радионице, а показани су и примери добре праксе. У време одржавање конференције у Народном позоришту у Нишу је одржана и представа *Сами* која је резултат рада ученика и запослених у Школи са домом за ученике оштећеног слуха „11.мај“ у Јагодини. Циклус традиционалних струковних сусрета дефектолога Србије, након промоције и друштвеног позиционирања струке у великим центрима, Београд ,Нови Сад и Крагујевац, успешно је завршен у Нишу.(Текст-фотографије Драган Видојковић, ЕКОполис)