Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 31.05.2021

  ОБЕЛЕЖЕНА 212 ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЧЕГРУ

  ОБЕЛЕЖЕНА 212 ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЧЕГРУ

  Делегација Градске општине Палилула, Братислав Вучковић, председник општине и чланови општинског већа Јовица Ралић и Предраг Поповић, присуствовали су државној церемонији обележавања 212. годишњице боја на Чегру у оквиру Спомен – комплекса на Чегру.

  У присуству бројних званица, представника Министарства одбране и Војске Србије, Града Ниша, Општине Пантелеј, Српско-руског хуманитарног центра, породице Синђелић, удружења грађана опредељених за очување сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба, положени су венци на спомен обележје Стевану Синђелићу.

  Државну церемонију обележавања годишњице боја на Чегру предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор. Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

  Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. (Фотографије Д.Видојковић)