Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 10.04.2018

  ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН РОМА У ПАЛИЛУЛИ

  ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН РОМА У ПАЛИЛУЛИ

  Удружење „Весели Роми“ ,у присуству бројних гостију, обележило је ове године у Нишком културном центру, Светски дан Рома. Овим поводом отворена је изложба фотографија Мирољуба Динића-Јапија и уручена признања организацијама, установама и појединцима. Потписан је и меморандум о узајамној сарадњи између председника светске организације Рома и представника УГ Рома „Весели Роми“.

  Учеснике овог скупа поздравио је председник Градске општине Палилула Александар Ждрале који је истакао да се у овој јединици локалне самоуправе Града Ниша одговорно ради на потпуној интеграцији Рома у друштву. Председник општине Палилула је упутио честитку свим припадницима ове националне мањине у општини Палилула, у којој по последњем попису из 2011. године, живи око 2.745. грађана.

  Светски дан Рома 8. април, установљен је на Првом светском конгресу Рома у Лондону, одржаном од 4. до 8.априла 1971, када је усвојено и име народа Ром, што на матерњем језику значи човек. Ово је један је од ретких дана у години када се грађанство подсети на проблеме неке групе, укаже на тежак положај ове популације у земљама у којима живи. Нешто касније основана је Међународна унија Рома која је одлучила да ромска застава буде плаво-зелена са точком у средини и химна „Ђелем-ђелем“, а да сви дијалекти њиховог језика буду равноправни. Названи „последњим слободњацима“, ромски историјски и животни пут обележен је масовним страдањем, прогонима и дискриминацијом. (Д.Видојковић)