Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 03.12.2020

  ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ИМАЈУ ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

  lica sa invaliditetom imaju podrsku opstine palilula

  Ове године Међународни дан особа са инвалидитетом у свету обележава се у периоду од 30. новембра до 4. децембра, под слоганом УН-а: „Градимо будућност: ка инклузивном, одрживом и приступачном свету за особе са инвалидитетом после пандемије COVID-19″, док у Србији све активности тим поводом бићe организоване у овиру кампање коју реализују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектор за заштиту особа са инвалидитеотм и НООИС „Србија без баријера“.

  То је био повод да 3.децембра, на Палилулској рампи председник Градске општине Палилула Ниш, Братислав Вучковић са сарадницима, одборницом Града Ниша Јасмином Бараћ и Маријом Милановић из организације Савез слепих Града Ниша укаже на потребу сгладавања и веће подршке особама са инвалидитетом. Договорене су активности на превазилажењу баријера у општини ПаЛИЛУЛА „Особе с инвалидитетом се данас не суочавају само са физичким баријерама, већ и социјалним, економским и пре свега препрекама у ставовима, истакао је Вучковић. Појава информационих и комуникационих технологија нагло је повећала успостављање веза између људи и њихов приступ информацијама, чиме је подигнут и животни стандард. Градска општина Палилула сагладава социјално најугроженије категорије становништва, ослушкује потребе својих грађана, остварује успешну сарадњу са установама и бројним организацијама и удружењима која заступају интересе особа са инвалидитетом.

  У општини је организован бесплатни превоз инвалидних лица специјално опремљеним комбијем. Изграђена је приступна рампа ка службама општинске Управе, уведени су високи стандари у комуникацији општинских службеника са свим грађанима, посебно особа са инвалидитетом. Школа за основно и средње образовање „Царица Јелена“ и Специјална школа са домом ученика БУБАЊ – налазе се на територији Градске општине Палилула. Помажемо им да побољшју услове за образовање и рехабилитацију младих са лаким и умереним застојем у менталном развоју, као и деци са такозваним Дауновим синдромом и аутизмом.Захваљујући пројекту „ЈУЧЕ, ДАНАС, БУБАЊ“, који су осмислили учесници КреНИ3 конференције, Спомен парк „Бубањ“ у Градској општини Палилула добио је своју макету, која ће омогућити слепим и слабовидим особама да овај објекат визуелно доживе путем додира а ускоро и уз помоћ Брајеве азбуке-специјалног писма за слепе.

  Национална служба за запошљавање је у сарадњи са општином Палилула реализовала програм јавних радова за незапослене особе са инвалидитетом. Радно су ангажоване три особе. У складу са расположивим финансијским средствима обезбеђен је ангажман у трајању од четири месеца на пословима евидентирања и мапирања удружења са територије општине Палилула која се баве културном и уметничком делатношћу.(Д.В)