Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 08.12.2015

  КАКО КРЕИРАТИ ТОЛЕРАНТНО ОКРУЖЕЊЕ И АФИРМИСАТИ ЗДРАВЕ СТИЛОВЕ ЖИВОТА?

  KAKO KREIRATI TOLERANTNO OKRUŽENJE I AFIRMISATI ZDRAVE STILOVE ŽIVOTA?

  “Ми спајамо људе борбом против предрасуда”, назив је округлог стола, који је поводом Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитис и обележавања 1.децембра, Светског дана борбе против ХИВ, организовала Градска општина Палилула Ниш–Канцеларија за младе општине Палилула и Савет за младе Скупштине Града Ниша, у сарадњи са Удружењем грађана „Сунце» у Нишу и Институтом за јавно здравље Ниш. Сала Скупштине Града Ниша била је испуњена до последњег места, претежно младим особама, које су желеле да сазнају нешто више о превенција ХИВ инфекције, улози локалне заједнице у одговору на ХИВ инфекцију, епидемиолошком надзору, мониторингу, пружању подршке особама које живе са ХИВ-ом.

  Пре почетка разговора, у холу скупштинске сале новинарима су се обратитли организатори округлог стола а затим је присутне на округлом столу поздравила Адриана Анастасов, председнице Савета за младе Скупштине града Ниша. Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, рекао је: «желимо да промовишемо солидарност, мотивишемо и подстичемо нашу друштвену заједницу, особе које имају ХИВ инфекцију, чланове њихових породица, пријатеље, особе које су под утицајем предрасуда и у повећаном ризику за ХИВ, да удруженим снагама градимо здраве стилове живота, толеранцију и равноправност. Да обезбедимо поштовање људских права и слобода, да креирамо толерантно окружење у којем се прихватају и уважавају различитости и да омогућимо квалитетан и универзални приступ социјалној, правној и здраственој заштити.». Од наших локалних управа и здравствених установа се очекује да на путу пријема у ЕУ приступимо спровођењу и оног дела препорука Светске здравствене организације и Европске уније, које говоре о заштити здравља али и о унапређењу здравља. Приближавањем здравствене заштите становницима, остварује се програм који даје веће финансијске уштеде.

  Проф. др Биљана Коцић, Шеф Одсека за спречавање и сузбијање полнопреносивих инфекција, Института за јавно здравље Ниш говорила је о епидемиолошкој ситуацији у Нишавском округу, о броју, узрасту и структури новооткривених ХИВ позитивних особа, резултатима тестирања и одазива. Сандра Манчић, председница Удружења грађана «Сунце» Ниш, истакла је добру сарадњу Удружења са општином Палилула и велико разумевање председника општине Бобана Џунића. Она се заложила за ефикаснију превенцију ХИВ инфекције и других полно преносивих инфекција и обезбеђење лечења и подршке свим особама које живе са ХИВ-ом. Резултати истраживања «Мониторинг особа које живе са ХИВом у Србији», које је рађено у виду интервјуа са ХИВ позитивним особама, показали су велико незадовољств оболелих. Углавном су то социјални аспекти који прате оболеле, неприхватање и дискриминација од стране окружења у којем живе, незадовољство лечењем и третманом. Ивана Јовић, координаторка Канцеларија за младе општине Палилула упознале је учеснике округлог стола са активностима овог облика организовања и деловања младих у општини. Канцеларија за младе је отворена за све иницијативе младих. Имамо велики број волонтера, укључени смо у пројектне активности општине, запажени су резултати наших хуманитарних активности и подршка маргиналним групама.

  По заврашетку округлог стола, на платоу испред ТПЦ «Калча», волонтери Канцеларије за младе општине Палилула, чланови Удужења грађана «СУНЦЕ» , Подмладак Црвеног крста и других организација младих, делили су едукативно-промотивни материал, заштитна средства (кондом) у циљу мотивација младих у коришћењу заштите у сексуалним односима, разговарали са грађанима о ХИВ-у.

  „Од 2004. је стопа новопостављених дијагноза у неким земљама ЕУ и ЕЕА више него удвостручена док је у другим смањена за 25 одсто. Све у свему, стање са епидемијом ХИВ није се много променило“, казала је поводом Светског дана борбе против ХИВ, вршилац дужности директора ЕЦДЦ Андреа Амон. Како је додала, „то значи да одговор ЕУ и ЕЕА на ХИВ није био довољно ефикасан да се убележи значајан пад у последњих десет година“. Европски центар за превенцију и контролу болести и Регионална канцеларија за Европу Светске здравствене организације затражиле су од европских земаља бољу превенцију ширења вируса, дијагностификовање и лечење угрожене популације, укључујући мигранте и избеглице. Према званичним подацима Института за јавно здравље Србије на територији Србије, код 3.200 особа званично дијагностиковано присуство ХИВ вируса. У периоду од 80-тих година до данас око 1.200 особа је преминуло од АИДС. (Текст-фотографије Д.Видојковић)