Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 10.03.2020

  ИН МЕМОРИАМ – Десимир СТАНОЈЕВИЋ (1950-2020)

  По­зоришни и телевизијски глумац Десимир Станојевић, преминуо је данас, 10.марта 2020. у Београду у 69. години. Рођен је 7. октобра 1950. године у Нишу. Играо је у нишком Народном позоришту од 1970. до 1990. године, а од 1991. у Позоришту на Теразијама у Београду. Један је од осни­вача алтернативног позоришта младих Трећа поло­ви­на, које је успешно радило при Дому омладине-Дому културе у Нишу.

  Захваљујући вишестраном таленту (одли­чан плесач, музичар и певач) игра нај­ра­зно­врсније улоге у комадима различитог стил­ског и естетичког карактера. У По­зо­ришту на Теразијама играо је у мјузиклима. Гостује у Бе­оград­ском драмском позори­шту, позориштима Сла­ви­ја и Пуж. Играо у ТВ серијама, драмама и филмовима домаће и стране продукције Широк­у популарност стекао је улогом Ву­ка­ши­на Голубовића у телевизијској серији Сре­ћни људи. Снимио je пет целовечерњих телевизијских шоу-програма за РТС и РТВ као и четири албума за ПГП РТС.

  Режирао је више од десет представа. Поставио је мјузикл Виолиниста на крову (изведен 2010), први мјузикл у историји Народног позоришта у Нишу а затим 2017. и мјузикл Цигани лете у небо, (пре тога Кафана код сви, Сима се враћа кући, Рибарење на асфалту). Учествовао је на осам фестивала забавне, староградске и дечије музике (Менаџер у Београду, Београдско пролеће, Тамбурица у Новом Саду, Нишка јесен – двоструки победник). У продукцији City Marketing Centra у Нишу, настао је документарно-музички филм Живот је мјузикл о глумцу Десимиру Станојевићу, који је премијерно приказан на Филмским сусретима 2018. године.

  У сусрет премијери филма, за доаена глуме Десимира Станојевића, продуцента Оливера Пауновића и екипу документарног филма у Градској општини Палилула приређен је пријем. „Одрастао сам на Палилули. Када сам чуо да би моји пријатељи снимали филм о мени, био сам одушевљен, јер се филмови снимају углавном за људе који нису више међу живима. Изразио сам жељу да помогнем колико могу и ево данас сам овде са вама, изјавио је тада Десимир Станојевић. (Д.Видојковић)

  Живот је мјузикл – Документарни филм о глумцу Десимиру Станојевићу