Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.08.2017

  И СЕЛО КРУШЦЕ У РЕДОВНОМ ОДРЖАВАЊУ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ?

  И СЕЛО КРУШЦЕ У РЕДОВНОМ ОДРЖАВАЊУ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ?

  У приградским и сеоским насељима Градске општине Палилуле и даље је велики проблем одржавања и изградња водоводне, канализационе и путне мреже. Поједина сеоска насеља у општини имају локалне сеоске водоводе који нису прикључени на градски водовод и о исправности брину сами мештани. У циљу заштите здравља становника у овим селима, остварује се активност на реконструкцији постојеће мреже и договор са ЈКП „Наисус“ о преузимању одржавања целог водоводног система. Житељи Габровца и Мрамора пре скоро две године ставили су потписе на Уговор којим брига о сеоском водоводу прелази у надлежност Јавно комуналног предузећа Наисус. Овим уговором, ЈКП Наисус није преузео власништво над сеоским водоводом, већ само старање о мрежи и квалитету воде. Смањени су губици, који су износили чак и до 60 одсто.

  Разговор о примени постојећег модела партнерства Савета грађана са ЈКП Наисус, ових дане је отпочео и у селу Крушце. Председник општине Палилула Александар Ждрале у првом сусрету са мештанима објаснио је да су створени повољни услови да становници села ове године у потпуности реше снабдевање својих домаћинстава здравом пијаћом водом. Град Ниш, општина Палилула и ЈКП Наисус у сарадњи са Саветом грађана Крушца, кроз партнество, обезбедиће и решавање проблема дела заосталог дуга за воду. Подршка становницима села, у другој висинској зони, који нису били у могућности да користе постојећу водоводну мрежу пре неколико година, такође није изостала. Општина Палилула је тада донирала једну цистерну овом селу и омогућила потребну изолацију базена. У сарадњи са Институтом за јавно здравље општина Палилула је обезбедила чишћење и дезинфекцију резеорвара-базена за воду, како би употреба воде за пиће са овог водовода било безбедно.

  Партнерством са ЈКП Наисус, уз веома повољне уговорне обавезе, обезбедило би се квалитетно и сигурно одржавање водоводне мреже и што је најважније снабдевање здравствено исправном водом за пиће. (Д.Видојковић)