Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.06.2019

  ГАБРОВАЧКА РЕКА НЕЋЕ БИТИ ВИШЕ СМЕТЛИШТЕ

  ГАБРОВАЧКА РЕКА НЕЋЕ БИТИ ВИШЕ СМЕТЛИШТЕ

  Габровачка река у Нишу чишћена је у великој еколошкој акцији “Блица “Очистимо реке и језера”, у сарадњи са Градом Нишом и Градском општином Палилула, који су се радо прикључили иницијативи “Блица.

  Одређене су две најугроженије тачке на овој притоци Нишаве на којима се приступило уклањању смеће из корита реке и око ње. Уз подршку нишких јавно-комуналних предузећа “Медијана” и “Наисус”, у координацији са градским Секретаријатом за заштиту животне средине, учешће волонтера и еколошких организација, чишћено је корито Габровачке реке од моста у Улици Душана Поповића, отпочело је ове н3едеље.

  До загађења долази немаром људи који живе у том делу Палилуле јер у реку бацају отпад разне врсте. Чак имамо и делове намештаја које смо вадили из воде пре десетак дана на једном делу Габровачке реке, аутомобилске гуме, пластичне флаше, одећу, обућу… Барем два до три пута годишње ми то морамо да чистимо. У току лета Габровачка река више личи на поток, али када су веће кише, она надође и заличи на речицу у којој тај отпад може да направи доста проблема. Ако се сакупи око стуба моста, може да повећа притисак на стубове, а ако се запуше пропусти којима отиче вода, може доћи и до изливања и материјалне штете у домаћинствима која су у близини лево и десно од ње – каже председник градске општине Палилула Александар Ждрале.

  У акцији чишћења Габровачке реке су учествовали млади из Канцеларија за младе Градске општине Палилула, волонтери Удружење грађана “Делијски Вис”, ЕКОполис мрежа. Временске прилике које нас прате ових дана, упозоравају нас да је могуће доћи до изливања реке и нежељених последица. Не желимо то, већ смо спремни да благовремено предузмемо све радње и мере прво по питању екологије, а онда и на очувању материјалних добара. Одлучили смо да се прикључимо акцији “Блица” и да пошаљемо поруку да морамо сви да чувамо природне ресурсе, да не загађујемо животну околину и да једноставно предузмемо све мере да те неодговорне појединце пријавимо надлежним институцијама који ће предузети одговарајуће мере и радње – истакао је председник Ждрале. И Град Ниш се по речима градоначелник Ниша Дарко Булатовић прикључио акцији „Блица“ јер је борба за што чистији град је свакодневни задатак. Оно што је најважније, по речима наших саговорника оваквим акцијама треба пробудити еколошку свест код грађана, понајпре најмлађих, јер што мање будемо прљали, мање ћемо морати и да чистимо, и то треба да нам буде циљ.