Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 26.06.2018

  ЗНАЧКА И ЗАХВАЛНИЦА ЗА ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА СА ОРУЖИЈЕМ

  ЗНАЧКА И ЗАХВАЛНИЦА ЗА ДОБРОВОЉНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА СА ОРУЖИЈЕМ

  Војним обвезницима са територије Града Ниша, који су добровољно служили војни рок са оружјем, у генерацији 2015, уручене су Значке и Захвалнице отаџбине. На свечаности у Дому Војске Србије у Нишу (26.јуна 2018.) која је организована са циљем промоције служења војног рока, присуствовали су, поред војника и чланова њихових породица и представници пет градских општина у Нишу, Нишке епархије. Министарства одбране и Војске Србије. Град Ниш је међу градоваима са највећим одзивом када је у питању служење војног рока.

  Значке војницима на добровољном служењу војног рока са оружијем и захвалнице отаџбине, уручили су: начелница Одељења за планирање припрема за одбрану Управе за обавезе одбране, пуковник Снежана Васић, начелник Регионалног центра Министарства одбране Ниш пуковник Ненад Марковић и председници градских општина у Нишу. У име Градске општине Палилула, са чије територије је двадесеторо младића и девојака добровољно служило војни рок са оружјем, ову генерацију војних обвезника поздравио је председник општине Александар Ждрале. Свечаности је присуствовала и начелница Управе општине Палилула у Нишу Марија Брајдић.

  Сигуран сам да сте са успехом савладали све постављене задатке и стекли нова знања за одбрану своје земље. Одслужењем војног рока под оружјем стекли сте сертификат и могућност да изаберете војни позив као ваше будуће занимање и постали сте резервни припадници Војске Србије, истакао је начелник Регионалног центра Министарства одбране Ниш пуковник Ненад Марковић. ,,Бити војник Војске Србије увек је била част и много више од обавезе. Од укидања редовног служења војног рока, приступило се добровољном. Изузетно интересовање омладине у протеклом периоду владало је за добровољно служење војног рока под оружјем. Регионалном центру Министарства одбране Ниш за добровољно служење војног рока, у овом периоду, пријавило се више од 8.000 кандидата, од којих је више од 4.500 завршили обуку. Тренутно на упут чека 470 кандидата, односно нешто више од два кандидата за једно место”, нагласио је пуковник Марковић, на свечаности у Нишу.

  Значка војнику на добровољном служењу војног рока и Захвалница отаџбине су војна признања која се додељују војницима након одслужења војног рока за допринос заштити и јачању система одбране Републике Србије. Та признања, додељује се на основу Правилника о признањима и новчаним наградама у Министарству одбране и Војсци Србије, свим војницима који су добровољно служили војни рок, након обустављања обавезе служења војног рока 2011.године. (Текст и фотографије Драган Видојковић)

  РТВ БелАми: Значке и захвалнице за добровољно служење војног рока