Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 04.07.2017

  „ЖЕНЕ НА ПРЕКРЕТНИЦИ“ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  „ЖЕНЕ НА ПРЕКРЕТНИЦИ“ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  Представнице Удружења „Жене на прекретници” посетиле су Градску општину Палилула у Нишу, где их је примио Александар Ждрале, председник општине. Овим, поводом представљен је рад Удружења, будући планови и могући облици сарадње. Општини Палилула понуђено је остваривање пројекта: Економско оснаживање жена које су остале без посла старости 45+. Пројекат је намењен женама суоченим са губитком посла у осетљивом животном добу, са циљем да им помогне да се и економски и радно поново ангажују. Оснаживање жена у општини Палилула реализовало би се кроз једнодневне или дводневне тренинге усмерене ка самозапошљавању, односно предузетништву, које се потврђује као једно од најоптималнијих решења за жене у овој ситуацији. Предвиђено је да се најмање 30 жена са територије општине Папилула, које припадају овој циљној групи, у првој фази пројекта, упозна са предностима и ризицима предузетништва, да увиде којим би послом могле самостално да се баве, да добију практичне информације како да покрену посао, како да га одрже и промовишу, искористе предности друштвених мрежа и интернета уопште.

  Председник општине Палилула Александар Ждрале је навео спремност да пружи подршку у реализацији програма на територији општине, на начин који ће бити у складу са потребама жена са ове територије и могућностима општине.

  Србија је на последњем месту у Европи по питању родне равноправности на тржишту рада и запослених жена је за 14 одсто мање од мушкараца, са изгледом да се тај јаз само продубљује како велики број жена у средњим и старијим годинама губе посао, рекла је председница Удружења Мима Перишић. Oна je најавила завршетак Студије о положају жена 45+ које су остале без посла, која ће омогућити да се најшира јавност упозна са положајем и изазовима ових жена, као и последицама које губитак посла има за њих, њихове породице и друштво у целини. Наведен растући тренд представља озбиљан друштвени и економски проблем који тек добија на значају и пажњи. Светлана Церовић, члан Управног одбора Удружења, је истакла важност њиховог укључења у едукативне програме и умрежавање, као кључне факторе за њихово поновно успешно друштвено и економско ангажовање. Указала је на кораке које је потребно направити за покретање сопственог посла, почев од основне идеје до могућих модалитета реализације. Свака фаза процеса предузетништва обрађује се у оквиру Програма економског и друштвеног оснаживања жена које организује Удружење.

  Сагледавајући досадашње резултате, а у сарадњи са партнерима из Ниша, указано је, да се по први пут ван Београда, отпочиње оваква врста партнерске сарадње. Удружење је осим општине Палилула најавило сарадњу са Националном службом за запошљавање Филијале Ниш, као и општином Пантелеј. (Д.Видојковић, текст,фотографије)