Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 19.10.2018

  „ЖЕНЕ ГРАДЕ БУДУЋНОСТ”

  „ЖЕНЕ ГРАДЕ БУДУЋНОСТ”

  Шеста Национална конференција Женске парламентарне мреже, уз подршку Мисије OEBS и UNDP у Србији, одржана је 19.октобра 2018. године у Дому Народне скупштине Републике Србије. На овом скупу учествовале су народне посланице Скупштине Србије и посланице Скупштине АП Војводине и Косова и Метохије, одборнице из више од сто скупштина градова и општина у Србији, представници државних институција, међународних организација и мисија, невладиних организација, као и специјалне гошће из Црне Горе и Алжира. Из Градске општине Палилула, учеснице конференције биле су Јадранка Коцић и Јелена Бартон.

  По речима организатора, основни циљеви Женске парламентарне мреже су доношење нових закона и политика и надзор спровођења актуелних законских решења. посебно у области здравља жена и породице, сузбијања насиља над женама. као и сузбијања насиља у породици. економског оснаживања жена, образовање жена.

  На шестој конференцији, која је организован под мотом „Жене граде будућност”, разматране су теме: „Ефекти дигитализације на равноправност полова“: „Перспективе за оснаживање жена и веће учешће у процесу“, „Климатске промене и родна равноправност“ и „Циљеви одрживог развоја и жене“. Тема „Родна равноправност у Србији“ разматрана је у три радне групе и то: „ Дискриминација жена у радним односима“, „Насиље над женама: Ефекти спровођења Закона о спречавању насиља у породици“, и радна група 3, Партиципација жена у политичком. економском и јавном животу“. Резултати и препоруке радних група представљени су у завршном делу конференције и биће доступни јавности.(Д.В)