Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 03.04.2016

  ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА КЛИЗИШТА У НАСЕЉУ СЕЛА ГАБРОВАЦ

  ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА КЛИЗИШТА У НАСЕЉУ СЕЛА ГАБРОВАЦ

  Завршени су радови на санацији клизишта у насељу Габровац, између индивидуалних стамбених објеката бр 7-13 у асфалтираној улици победе и уз Габровачку реку. Испод стамбених објеката на удаљености 4-5 метара изграђен је „габионски зид“ – дренажно потпорни зид дужине 73, а висине 3 метра. Урађени су дренажни канал пречника 300 милиметара и површинске каналете за одвод атмосферских вода у Нишаву. Поред реке изграђен је потпорни зид дужине 60 метара. Ово насеље обишао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула са сарадницима. По речима председника Џунића, захваљујући иницијативи Савета грађана и доброј организованости, Габровац ће ускоро добити испоставу поште.

  Клизиште у габровцу је настало маја 2014.године у неповољном кишном периоду, када је срушена дворишна кућа на адреси бр. 11, а чело клизишта се на 2-3 метра приближило кућама под бројевима 7-13 са изгледима да и њихова стабилност може бити витално угрожена, а локална оштећења терена су настављена у сличном кишном периоду у пролеће 2015.године. Клизиште је формирано у дужини од 80 метара, а ширине 40 метара на стрмој падини. Геолошко геотехничка теренска истраживања урадила је фирма „Геоинжењеринг“ д.о.о. из Ниша, а лабораторијска испитивања и потребне прорачуне, урадила је фирма „ГеоСол“ д.о.о из Ниша.

  Извођач радова на санацији клизишта је предузеће „ТЕЦТУМ“ Д.О.О из Београда. Вредност санације је 10.915.261,20 динара. Пројекат за санацију клизишта урадило је предузеће „Капа Пројект“. Надзор, ЈП Дирекција за изградњу града Ниша. (Д.Видојковић)