Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 27.06.2020

  ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА 2020.

  Упорти нишког Саборног храма у суботу, 27. јуна 2020. године, у предвечерје Видовдана, када Српска Црква молитвено слави Светог мученика Кнеза Лазара и Свете српске мученике, одржана је традиционална Видовданска академија, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија. Видовданска академија отворена је химном „Боже правде“ у извођењу Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“, под вођством диригента госпође Саре Цинцаревић и Војног оркестра Копнене војске Републике Србије, којим је дириговао мајор Дејан Ђорђевић. Почетак академије био је посвећен недавно преминулом др Миодрагу Лазићу.

  Након емитовања инсерта из филма „Срце на длану“, који је посвећен „хирургу напаћеног српског народа“, своје потресне стихове у част др Лазића казивао је књижевник Бојан Врачар из Источног Сарајева, вођа групе од око сто двадесет Срба који су у Ниш дошли, како би одали пошту свом др Лази, како су га од милоште звали. Затим се поздравном беседом обратио Преосвећени Епископ нишки Арсеније, који је постхумно доделио највише признање Православне Епархије нишке – орден Светог Романа Ђунишког Првог степена – др Миодрагу Лазићу. Орден је у очево име примила Нина Вујошевић, која је одржала дирљив говор упутивши јаку поруку: „Овај орден је и подсетник свима нама да следимо његов пут. Да будемо хумани, несебични… Мајке, причајте деци о српским херојима! Срби, где год да сте, не дајте своје светиње! Чувајте своје хероје од заборава!… И вођени науком кнеза Лазара – боље да нас унуци мртве памте, него синови живе забораве!“

  Затим је изведен Марш на Дрину, последња жеља др Лазића, која је постала и симбол блажене успомене на овог великог лекара и човека, у данима ванредне ситуације, због вируса Ковид 19, који је однео живот и др Миодрагу.

  Овогодишњи беседник Видовданске академије био је проф. др Иван Николић, професор Медицинског факултета Универзитета у Нишу, који је у својој беседи подсетио да је знање оно највредније што можемо дати деци у школи и да је оно важније од било ког папира који нам то знање признаје.

  Уследило је уручење Видавданских награда овогодишњим витезовима знања, а ове године су се, поред ђака генерације из свих основних и средњих школа из Ниша, али и Гаџиног Хана и Сврљига, нашли и најбољи студенти свих факултета Универзитета у Нишу. Видовданској академији је, поред најбољих ђака и студената, њихових родитеља и професора, монаштва и свештенства Епархије нишке, представника нишког културног и јавног живота и академске јавности, присутвовао и велики број представника градских институција – начелница Нишавског Управног округа госпођа Драгана Сотировски, командант Копнене Војске Републике Србије генерал Милосав Симовић и бројни припадници војске, ректор Богословије „Светог Кирила и Методија“ у Нишу протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, протојереј-ставрофор Влајко Грабеж, умировљени парох Саборне цркве у Нишу, председници нишких општина, као и делегација пријатеља и поштовалаца лика и дела др Миодрага Лазића из Источног Сарајева.

  У програму овогодишње Видовданске академије, поред Војног оркестра Копнене војске Републике Србије и великог хора Нишке црквено-певачке дружине „Бранко“, учествовали су и Дечији-омладински хор „Бранко“, Дечији фолклорни драмски ансамбл „Бранко“, и Фолклорно-играчки ансамбл „Бранко“, (Фотографије Драган Видојковић)