Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 21.01.2021

  УЗ САДНИЦЕ БЕЛОГ ЈАСЕНА И МЕРНА СТАНИЦА КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

  УЗ САДНИЦЕ БЕЛОГ ЈАСЕНА И МЕРНА СТАНИЦА КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

  Након успешно реализоване јесење акције „Посади свој хлад“ у Градској општини Палилула, током које је подељено 1600 садница „белог јасена“, грађани су показали још већу заинтересованост за пролећну акцију. Поред бесплатних садница, које су обезбеђене у сарадњи са “ Зеленимм Развојним Центром “ у Сремској Митровици, општина Палилула, по речима председника Братислава Вучковића на основу исказане активности има прилику да на својој територији постави једну од 30 станица намењених аутоматском мерењу квалитета ваздуха.

  Мерне станице које се донирају опремљене су сензорима за очитавање концентрације честица ПМ 2,5 и ПМ 10, у реалном времену, са тачношћу од 99%. Очитавањима резултата грађани могу да приступе преко мобитне апикације посебно израђене за сваку општину.

  Осим параметара квалитета, мерне станице мере и стандардне метеоролошке параметре. Вредност дониране опреме износи око 20.000 еура а локална самоуправа треба да обезбеди локацију и услове за постављање, прикључак на извор напајања и редовно одржавање, које је, у складу са гарантним устовима произвођача, обезбеђено од стране наших стручњака.

  Реализацијом овог пројекта, по речима председника НВО „Зелени Развојни Центар“, Предрага Ратића, грађанима се омогућава реалан увид у квалитет ваздуха, а општини Палилула – граду Нишу пут до статуса ЗЕЛЕНОГ ГРАДА.

  Уз инсталирање опреме, донација обухвата поделу нових бесплатних садница „белог јасена“ грађанима. Број донираних садница износи 1% од броја становника. Као и до сада, места на којима је дозвољена садња биће одређена у сарадњи са стручним службама јединица локатне самоуправе, о чему ће грађани бити обавештени. Овај пројекат је усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deat) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција.(ЕКОполис, Д.Видојковић)