Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 27.06.2019

  УСПЕШНО ОДРЖАНА ВЕЖБА „СРБИЈА 2019“

  УСПЕШНО ОДРЖАНА ВЕЖБА "СРБИЈА 2019"

  На Тргу краља Милана у Нишу одржана је свечаност поводом завршетака тродневне међународне вежбе у области ванредних ситуација „Србија 2019“, којој је присуствовао и председник Републике Србије Александар Вучић. У тродневној вежби учествовало је више од 500 људи из седам земаља – Србије, Русије, Мађарске, БиХ, Северне Македоније, Турске, Кубе, као и представници Руско-јерменског хуманитарног центра.

  На вежби су виђени сви аспекти спасавања људи у различитим ситуацијама – приликом гашења пожара са земље и из ваздуха, у пловилима, спасавање из рушевина, уз коришћење спасилачке опреме и ваздухоплова. Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је Србија могла, у области реаговања у ванредним ситуацијама, да научи много од пријатеља из Русије. Најважнија поука по речима председника Вучића је регионално повезивање. „Елеметарне непогоде не познају границе и зато морамо да штитимо становништво заједно, нагласио је председник Србије. Опремићемо људе, унапредићемо инфраструктуру, изградићемо објекте како би се зашититили од потенцијалних непогода. Сарадња је важна и глобално, а то је показала Русија која нам је помагала када год смо имали елементарне непогоде. Он је замолио заменика руског министра за ванредне ситуације Александра Чупријана да пренесе његове поздраве председнику Русије Владимиру Путину.

  Вежба је почела у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, а прву показну вежбу извели су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије и Министарства за ванредне ситуације Русије. На Бованском језеру одржана је показна вежба спасилачких тимова на којој су приказани аспекти спасавања људи у различитим ситуацијама: приликом гашења пожара са земље и из ваздуха, спасавање из рушевина, уз коришћење спасилачке опреме и ваздухопловства. Међу бројним званицама, представницима државних органа и установа, међународних делегација, свечаности поводом завршетка тродневне међународне вежбе, присуствовао је и Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула. Текст-Фото, Д.Видојковић