Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.11.2020

  УРЕЂЕЊЕ ПУТА И САНАЦИЈА КАПТАЖЕ ДО РЕЗЕРВОАРА ВОДЕ У ДОЊЕМ ВЛАСУ

  УРЕЂЕЊЕ ПУТА И САНАЦИЈА КАПТАЖЕ ДО РЕЗЕРВОАРА ВОДЕ У ДОЊЕМ ВЛАСУ

  Ново руководство Градске општине Палилула, као што је и обећао председник општине Братислав Вучковић, решава приоритетне захтеве на терену. У Доњем Власу, са мештанима, председником и представником Савета грађана, Деском Николићем и Гораном Мишићем, у уторак 24.новембра договорена је заједничка акција уређења и санације пута који води до резервоара воде као и санација каптаже у подножју планине Селичевице.

  „Верујем да ће вишедецениски проблем водоснабдевања на овај начин бити ублажен до коначног решења које подразумева прикључак на градски водоводни систем, истакао је председник општине Братислав Вучковић. Неколико година село Доње Власе је у новом програму развоја општине Палилула. Одржавана су зборови грађана, разговарало се о кључним инфраструктурним проблемима ове средине као што су меснисни водовод, канализација, одржавање путне инфраструктуре, расвета. Изостало је потребно јединство становника око утврђивања приоритета даљег развоја села. Договор са новим председником општине Палилула и очекивана подршке Града Ниша развоју сеоских подручија улива оптимизам да ће се и у овом насељеном месту општине Палилула вратити млади на огњишта својих родитеља и дедова, вратити живот у наша села.

  Село Доње Власе налази се на осам километара од Ниша. Први пут помиње се тек уочи ослобођења од Турака, кад је било господарлук Ђорђа и Манојла Краналића, а његови житељи су се претежно бавили сточарством и сечом (продајом) дрва. Године 1878. село је имало 26 домаћинстава и 185 становника. По ослобођењу од Турака становништво се више окреће земљорадњи и печалбарству, а од педесетих година прошлог века и радничким занимањима. Од средине педесетих година 20. века почело је масовно исељавање Доњовлашана у Кованлучку долину. Године 1948. у Доњем Власу живело је 580 становника у 98 домаћинстава. На почетку трећег миленијума, 2002. године у селу су пописана 152 становника а по попису из 2011. у Доњем Власу евидентирана су 254 становника.( Д.Видојковић)