Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 14.05.2019

  УМЕТНОСТ УКРАШАВАЊА ПРИБЛИЖИЛИ ДЕЦИ ПАЛИЛУЛЕ

  УМЕТНОСТ УКРАШАВАЊА ПРИБЛИЖИЛИ ДЕЦИ ПАЛИЛУЛЕ

  У оквиру пројекта „Подизање културне свести у Палилули“ који финансира Градска општина Палилула, 14.маја одржана је радионица декупажа „У сусрет пролећу“ у Школи „Царица Јелена“. Центар „Преображење“ је носилац акције, уз помоћ тима Magic city-ja које је у служби аниматора децу упутило у технике декупажа.

  Радионица је трајала сат времена, након чега су деца добила послужење и сокове. Школи је овим поводом, по речима проф.др Мирјане Марковић дониран дидактички материјал од стране „Преображења“. Учеснике и организаторе ове активности је поздравио и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале који је истакао добру сарадњу општине са образовним установама и организацијама цивилног друштва. Декупаж ( извор из Википедије, слободне енциклопедије) је уметност украшавања објекта лепљењем обојеног папира на подлогу у комбинацији са специјалним ефектима боја, златних листића и других декоративних елемената.

  Обично, објекат је мала кутија или делови намештаја који се украшавају исечцима из часописа или салветама или наменски произведеним сликама на посебном декупаж папиру или одштампаним сликама на пиринчаном или обичном обрађеном папиру. Сваки слој је запечаћен са лаковима и резултат изгледа као сликарство или посебна техника рада. Традиционална техника користи чак 30 до 40 слојева лака који се затим обрађују.(Д.Видојковић)