Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 20.11.2018

  УКЉУЧИВАЊЕ РОМА У СОЦИО-ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

  УКЉУЧИВАЊЕ РОМА У СОЦИО-ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

  Образовање Рома се налази на првом месту када се ради о њиховом укључивању у живот локалне заједнице, а како би се овај проблем решио на најбољи начин иницирано је и отварање Универзитета за Роме, чуло се, између осталог на 13.Међународној научној конфернцији која је одржана 20.новембра у Официрском дому у Нишу. Тема конференције била је „Социо–привредно укључивање Рома у развој Републике Србије“ а организацију конференције потписују Демократска унија Рома и Међународна асоцијација за урбану екологију „Екоман”. Саопштење, на овом научном скупу, имали су и представници Градске општине Палилула Ниш, Драган Стоиљковић, мр Драган Видојковић, са темом Специфичне одлике ромске заједнице у стратегији о инклузији Рома и Ромкиња са територије Г.О. Палилула. Конференцију је подржао и Нишавски управни округ.

  „Социјална интеграција Рома је основни мотив конференције и све оно што боли Роме свих деценија уназад треба јасно и гласно да кажемо. Локална самоуправа и држава, као и ми сами смо ту да помогнемо колико је могуће, свако из своје перспективе. Радује ме то што данас међу Ромима има лекара, професора и учитеља“, казала је на отварању тринаесте научне конференције Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа и додала, да не треба подсећати да су Роми одувек били део наше заједнице, историје, да су са нама ратовали, били са нама у најтежим тренуцима, као и да свако од нас, са своје перспективе и позиције може да помогне да Роми буду оно што заслужују. Образовање је најважније у овом тренутку и то је полуга која ће покренути бољи живот Рома. За то је, како сматра проф.др Радивоје Манчић, потребно не само уписивање малих Рома у школе, већ и образовање Рома за позив учитеља који ће едуковати мале Роме. „Не може се млади Ром образовати, ако не оствари први квалитетан контакт и поверење са учитељем, ако не зна довољно добро српски језик, а учитељ не зна довољно ромски језик. У том случају не може се остварити квалитетна комуникација између ученика и учитеља. Ова конференција поставиће задатак да се у Србији приступи хитном образовном процесу у коме ће језички описмењени Роми моћи да буду квалитетни учитељи од првог до четвртог разреда за Ромску популацију. Само тако ромско дете може бити припремљено да квалитетно настави образовање“, рекао је професор Манчић.

  На овој конференцији, осим начелнице Нишавског управног округа Драгане Сотировски говорили су и презентовали следеће теме: Академик проф.др Радивоје Ђ.Манчић, Универзитет РОМ-АРТ ЕКОМАН на цивилизацијским коридорима; Салих Саитовић, Организовање Рома за интеграције у заједницу; Акад. проф. др Драган Митић, Ковачи – номади у простору и времену; Исмет Јашаревић, проф.музике, Музика Рома Србије; Мр Бранислав Доцин, новинар, Самоослобођење Рома; Акад. проф.др Радомир Ђорђевић, Музика-цивилизацијска карта Рома; Акад. проф. др Владета Радовић, Обрада метала је припадала одабраној касти; Мр Милена Костић & Владан Ђорђевић, Прилог образовању за ванредне ситуације; Драган Васиљковић, акад. сликар, Савремени органиозациони проблеми Рома Србије; Славиша Миљковић, публициста, Духовне везе Срба и Рома (Језичка анализа); Љубисав Стојановић, проф, Повратак занатских радњи у ромска насеља; Зоран Милановић, дипл.маш.инжењер, Опасни објекти и опасне материје; Драган Стоиљковић, мр Драган Видојковић, Специфичне одлике ромске заједнице у стратегији о инклузији Рома и Ромкиња са територије Г.О. Палилула; Милан Петровић, мр Сања Видојковић, Андријана Богдановић, Родна равноправност и положај жена у ромској заједници; Бојан Радисављевић, мр Сања Видојковић, Милан Петровић, Унапређење животних услова локалних ромских заједница: Мр Лидија Шаровић, академска сликарка, Ликовност ромског народа; Мр Марко Манчић, туризмолог, Сеоски туризам и стари занати; Софка Васиљковић, Интеграција као развој.(Фото ЕКОполис, Д.В)

  ТВ ЗОНАплус: БОЉЕ ОБРАЗОВАЊЕ ПРЕДУСЛОВ ЗА КВАЛИТЕНИЈИ ЖИВОТ