Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 02.08.2016

  УКЛАЊАЊЕМ ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ У ЛАЛИНЦУ ПОЧЕЛА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА У ПАЛИЛУЛИ

  УКЛАЊАЊЕМ ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ У ЛАЛИНЦУ ПОЧЕЛА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА У ПАЛИЛУЛИ

  У селу Лалинц почела организованa акцијa чишћења дивљих депонија у Градској општини Палилула. По речима Александра Ждралета, председника општине Палилула, ова активност се остварује у сарадњи са ЈКП Медиана и Градским Већем, које је крајем маја месеца усвојило Програм чишћења дивљих депонија на нивоу града. Договорено је да се током августа месеца, у општини Палилула санира осам дивљих депонија што износи око 1.300 m3 отпада. Промоцији ове активности присуствовала је и председница Скупштине Адриана Анастасов, са сарадницима и члановима општинског већа Палилула.

  Захваљујући пројектним активностима, посебно пројекту прекограничне сарадње „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО“ и доброј сарадњи са невладиним сектором на еколошком образовању становништва, у општини Палилула је у периоду од 2012-2016 године вишеструко смањен број дивљих депонија чиме је остварена значајна уштеда у буџету. Подсетио бих вас на проблем дивље депоније који смо имали у насељу Црвена Звезда и који смо успешно санирали. На многим локацијама које су до недавно биле сметилиште, успели смо да органоизованом акцијом младих и донатора изградимо спортске терене, парковне површине, мобилијаре за децу. Појачали смо и активност наших комуналних инспектора који у сарадњи са грађанима редовне прате дешавања на терену. Посебно су угрожена подручија Спомен парка Бубањ, Старог гробља, Габровачка река, прилази сеоском подручију општине.

  О остваривању Програма чишћења дивљих депонија на нивоу града говорили су и Игор Војиновић, члан Већа Града Ниша и Љуборад Стевановић, директор сектора одржавања хигијене у ЈКП Медиана.

  Проблем дивљих депонија је присутан у свим градским општинама Града Ниша- нагласио је већник Војиновић. Овогодишњим Програмом чишћења дивљих депонија на територији града Ниша биће очишћено 30 дивљих депонија и уклоњено преко 4.010 m3 отпада са ових одлагалишта. Иначе, сваке године настане већи број дивљих депонијa и расутог отпада на јавним површинама у граду, које је потребно у одређеним интервалима очистити и санирати у циљу очувања и унапређења животне средине.

  По речима Љуборада Стевановића депонија у улици Јабланичког одреда је претекле недеље већ санирана. Након уклањања депоније код новог моста у селу Лалинац акција ће се наставити и на локацијама у Паси Пољана–код гробља, у Насељу 9.мај, код игралишта. Уклониће се и дивље депоније испред Мраморског моста, са леве и десне стране пута; Дивља депонија поред старог аутопута, између железничког надвожњака и надвожњака аутопута за Поповац; Дивља депонија у ул. Мерошинској, у Доњем Међурову, од ветеринарске амбуланте према Морави.

  Неконтролисано поступање са отпадом угрожава животну средину, површинске и подземне воде, ваздух и земљиште. Зато је важно спречити неодговорно понашање појединаца и заштитити наше животно окружење. Д.Видојковић, ЕКОполис