Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 29.11.2018

  “УЈЕДИЊЕНИ У РАЗЛИЧИТОСТИ”

  “УЈЕДИЊЕНИ У РАЗЛИЧИТОСТИ”

  У оквиру пројекта ЕУ „Уједињени у различитости“, Друштва словеначко-српског пријатељства „Здравица“ које има седиште у Нишу, учествовало је од 24. до 27. октобра 2018. године у активностима које су одржане у Брежицама, у Републици Словенији. На овом међународном сусрету, организација из Аустрије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Србије и Словеније, Друштво “Здравица” представљало је Јужну Србију заједно са учесницима из Беле Паланке и Прокупља. Захваљујући подршци Градске општине Палилула Ниш, чланови Друштва словеначко-српског пријатељства, успешно су представили Град Ниш и општину Палилула.

  По речима Бобана Петковића, циљ овог пројекта ЕУ био је међусобно упознаваје припадника народа региона и њихових култура како кроз традицију тако и кроз уметничко стваралаштво сваког од њих. Гостопримство и организованост домаћина су били на завидном нивоу. Представили смо се у ликовном стваралаштву – наш млади Филип Крстић из О.Ш. Краљ Петар ПрвиИ (ГО Палилула – Ниш) као и са вокалним наступом наших чланица Снежане Којадиновић и Бранке Стојковић (ГО Палилула). У области филмске уметности, приказана је предивна репортажа наших партнера из Беле Паланке – Туристичке организације и Општине Бела Паланка која говори о присуству многих језика у крајевима јужне Србије, али да су међусобни односи припадника тих народа и поред разлика одлични. КУД Младост из Врања, чији је кореограф чланица Друштва, Ана Стојковић такође су помогли у представљању наше земље извођењем сплета игара из јужне Србије. Овај наступ изазвао је бурни аплауз публике у сали.

  Упознали смо на овим сусретима нове пријатеље, договорили сарадњу не само на плану културе већ и у другим областима ћиме смо већ отворили простор за сарадњу наших општина и градова. Огромно позитивно искуство, за нас проткано сећањима на лепе тренутке проведене у дружењу са члановима партнерских организација на пројекту. Очекујемо нови сусрет на пројектима ЕУ.

  Друштва словеначко-српског пријатељства Ниш