Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 03.08.2018

  УЧЕСНИЦИ АКЦИЈЕ ,,КАРАВАН” САОПШТИЛИ ЗАПАЖАЊА

  УЧЕСНИЦИ АКЦИЈЕ ,,КАРАВАН” САОПШТИЛИ ЗАПАЖАЊА

  На другом састанку у акцији ,,Караван” Нишавског управног округа (3.августа), републички инспектори састали су се са градоначелником Ниша, његовим замеником, помоћницима, члановима Градског већа, Секретаром скупштине, Заштитником грађана, директорима и њиховим заменицима појединих предузећа и установа: ЈКП Наисус, ЈКП Медијана, ЈКП Горица, ПУ Пчелица, Туристичка организација Ниш, Дом здравља, Завод за хитну медицинску помоћ, Завод за здравстваену заштиту радника, Завод за здравствену заштиту студената. Састанку су присуствовали и председници Градских општина са начелницима Општинских управа. У раду овог скупа, у име Градске општине Палилула, учествовали су, председник општине Палилула Александар Ждрале и начелница општинске Управе Марија Брајдић.

  Управна инспекција наложила је граду да помоћници градоначелника буду на сталном месту у Градској кући, а не као до сада повремено, због заснованог радног односа у другим установама. Уочен је проблем такозваног ,,интерног тржишта рада”, односно запошљавање у јавним предузећима без конкурса, па прелазак у Градску управу интерним конкурсом. Управна инспекција Министарства државне управе и локалне самоуправе наложила је преиспитивање таквих поступака. Градоначелнику је сугерисано да су поједини запослени у Градској управи распоређени без услова за та радна места, а председницима општина Црвени крст и Пантелеј да што пре Градском већу доставе Правилник о систематизацији. Инспекција рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакла је да је у градским предузећима повећан број пријава за прековремени рад и мобинг. Уклањање бесправно подигнутих објеката један је од проблема на који указују инспектори Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Град је претходних дана изабрао на тендеру фирму за рушење таквих објеката, те ће како се чуло наредних недеља, бити уручена решења о рушењу. Републичка инспекција за управно правни надзор скренула је пажњу Секретаријату за озакоњење да усагласи наплату таксе са законом. Из канцеларије локалног омбудсмана чуло се да Нишлије имају највеће притужбе на рад грађевинске инспекције , комуналих инспекција Градских општина, као и притужбе на рад ЈКП за водовод и каналаизацију Наисус. Министарство здравља, републички здравствени инспектор наложио је Граду да што пре именује Саветника за права пацијената. Санитарна инспекција истакла је да највећи број пријава стиже од грађана због лошег стања пијаца у Нишу, посебнио главне зелене пијаце код Тврђаве. Предложена је реконструкција или изградња новог објекта. Граду Нишу је речено да запосленима у Градској управи наложи поштовање Закона о забрани пушења.

  Граду је скренута пажња да је у обавези да у време свих градских манифестација обезбеди тоалете и пијаћу воду. Мали капацитет прихватилишта за псе и непостојање карантина главне су примедбе ветеринарске инспекције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Директору ЈКП Медијана предочена је притужба мештана села Лалинац да се у њиховом атару виђају камиони ЈКП Медијане који остављају псе. Нишавски управни округ је подсетио да је за изградњу регионалног центра за псе заитересована општина Сврљиг која би на својој територији обезбедила локацију за прихватилиште за псе са териоторије Ниша, Сврљига и Књажевца. Туристичка инспекција Министарства трговине, туризма и телекомуникација сугерисала је да су због повећаног броја туриста у Нишу неопходни локални туристички инспектори, али и боља сарадња Туристичке организације Ниш са туристичком инспекцијом Министарства. Републички инспектори Нишавског управног округа после седам месеци, посетом граду Нишу, завршили су први овогодишњи круг акције „Караван“, обиласком свих седам локалних самоупрaва. Наставак акције и провера наложених мера биће настављена крајем године.Д.В