Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.10.2016

  У СУСРЕТ ДАНУ ШКОЛЕ – ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

  У СУСРЕТ ДАНУ ШКОЛЕ - ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

  Поводом Дана школе за основно и средње образовање „14.Октобар“ у холу ове образовне установе одржана је хуманитарна акција „Осмехнимо се дану наше школе“ коју је са колективом школе организовало Удружење „За дечији осмех“. Организаторе ове активности, у присуству директора школе Зорана Николића обишао је Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула, са сарадницима. Он је похвалио рад менаџмента школе и позвао да активно учествују у активностима општине на креирању нових развојних програма у заједници.

  „Акција је намењена деци са сметњама у развоју и њиховим породицама, каже Виолета Милојевић, председница Удружења „За дечији осмех“. Овде у холу школе изложени су радови наших чланова. Добровољни прилози посетилаца биће донирани школи за обележавање Дана школе.

  Овим поводом , председник општине Палилула обишао је наставнички колектив школе као и производне радионице у којима се обавља пракса ученика и њихова припрема за радно ангажовање и самосталан живот. По речима директора школе, Зорана Николића, подршка локалне заједнице је веома значајно. Општина Палилула је наш партнер у остваривању бројних инцијатива и пројеката који доприносе побољшању образовања деце са сметњама у развоју, њиховој социјализацији и унапређењу процеса наставе.

  Школа “14. октобар” има 160 ученика, 90 у основном и 70 у средњем образовању. Образује и васпитава децу са сметњама у развоју, пре свега децу са интелектуалним тешкоћама, али и оне са аутизмом или вишеструким сметњама. Прошле године, приликом обележавања 45.годишњице рада, промовисала је нов начин рада са децом са сметњама у развоју, који се у развијеним земљама света већ примењује. У питању је Мајкрософт камера која детектује покрете, раније коришћена само уз конзолу за игрице, а у Нишу овај систем примењен је у едукацији и помоћи у психомоторном развоју деце. Кроз игру, побољшава се координација покрета деце, развија се пажња, концентрација, доживљај телесне целовитости и себе у простору (Текст-Фотографије Д.Видојковић, ЕКОполис)