Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.03.2017

  У СПЕЦИЈАЛНОЈ ШКОЛИ „БУБАЊ“ ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА НАУЧНО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

  У СПЕЦИЈАЛНОЈ ШКОЛИ „БУБАЊ“ ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА НАУЧНО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

  Више од 300 учесника Међународне научно-практичне конференције, која је одржана у Специјалној школи са домом ученика „Бубањ“ у Нишу, разменило је искуства и знања, са акцентом, на оштећење слуха код малишана и на њихов дисхармонични развој. Поред наших стручњака из оториноларингологије, психијатрије и других области, у раду овогодишње седме конференције, учествовали су и гости из Албаније, Црне Горе, Словеније, Бугарске, Републике Српске, Македоније.

  Основни циљ програма 7.Међународне научно-практиче конференције „Слушам и говорим“, који је акредитован код Здравственог савета Србије, је окупљање стручњака који се баве проблематиком деце са менталним оштећењима. На овогодишњем скупу су присутни дефектолози, психијатри, представници локалне заједнице и сви заједно радимо да помогнемо овој категорији деце, истакла је Снежана Чарапић, директорка Школе са домом ученика „Бубањ“ у Нишу. Наша школа је основана давне 1953. године као школа и дом глувонеме деце. Данас је то модерна установа која примењује савремена техничка средства и методе у третману особа са многим поремећајима и сметњама у развоју и пример је добре праксе. Применом инклузивног образовања у нашем друштву, које сагледава образовање кроз уважавање различитих потреба ученика, прилагођено сваком ученику, још више истичу улогу школе „Бубањ“.

  У име Градске општине Палилула, учеснике конференције поздравила је Марија Брајдић, начелница општинске Управе. „Поносни смо што у Градској општини Палилула ради установа која успешно остварује образовну и васпитну мисију, поштовање различитости, толеранције и демократије – нагласила је Марија Брајдић, Од ове научне конференције, очекује се нови корак ка унапређењу третмана, младих са поремећајима и сметњама у развоју и раног откривања глувоће код деце. У раду скупа учествовала је и Слободанка Ђорђевић Младеновић, секретар Скупштине општине Палилула као и представници ресорних секретаријата Управе Града Ниша, установа и организација.

  Школа и дом глувонеме деце у Нишу од 1974. године пресељени су у нов, савремено опремљен објекат у насељу „Ледена стена“ који задовољава све критеријуме за квалитетно и успешно обрзовање и васпитање ученика. школски простор располаже са 18 учионица, 4 кабинета, наставничком канцеларијом, библиотеком, простором за припрему наставника и васпитача за рад као и фискултурном салом. Тим стручњака у саветовалишту који се састоји од дефектолога, психолога и социјалног радника, помаже да се рано откривене глувоће код деце сагледа са више аспеката и предложе адекватна решења. Школски дом располаже са 22 спаваоне. По речима директорке Снежане Чарапић, Школа „Бубањ“ је протеклих година уложила доста труда и средстава да створи адекватне услове за извођење наставе у средњој школи, а посебно за извођење практичне наставе. Да би деца научила говор и језик, стекла основно образовање стара се и 20 наставника дефектолога. (Д.Видојковић, ЕКОполис)