Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 12.02.2020

    У ЛОГОРУ СМРТИ НА ЦРВЕНОМ КРСТУ У НИШУ ОДРЖАН ЧАС ИСТОРИЈЕ И КОМЕМОРАТИВНИ СКУП

    Пре 78 година,12.фебруара 1942.године, организовано је бекство 105 логораша из нацистичког логора смрт на Црвеном крст у Нишу. И ове године у Меморијалном комплексу „12.фебруар“ обележен је овај догађај у знак сећања на страдале. У присуству руководства Града Ниша-градских општина, представниka Војске Србије, полиције, борачких организација, Српско-руског хуманитарног центра, извиђача-учесника марша „Трагом логораша“, волонтера Црвеног крста и великог броја грађана, одржан је комеморативни скуп-опело.

    Венац је положила и делегација Градске општине Палилула, председник општине Александaр Ждрале са члановима општинског Већа, Ивицим Стојановићем и Лазарим Динићем. У сећање на оне који нису преживели страхоте логора у Меморијалном комплексу „12. фебруар“ отворена је и нова поставка нишког Народног музеја. После давне 1967.године када је приређена прва изложба у логору, ово је друга поставка на спрату логорске зграде, док је мултимедијална изложба у приземљу отворена 2013. године.

    Концентрациони логор у Нишу основан је 1941. године као прихватни, одавде је на хиљаде заробљеника пребацивано у друге логоре широм Европе или одвођено на брдо Бубањ на стрељање. Осим што је познат по бекству организованом 12. фебруара 1942. године, логор на Црвеном крсту једини је логор који је данас у функцији музеја у Србији. (Текст-фотографије Драган Видојковић, ЕКОполис)