Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.10.2022

  У ЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА НИША 1918

  У ЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА НИША 1918

  Поводом Дана ослобођења града Ниша у Првом светском рату 1918.године, делегације Града Ниша, Војске Србије, Удружења бораца, градских општина, Министарства унутрашњих послова, Савеза бораца, Нишавског управног округа, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, полагањем венаца на споменик Петру Бојовићу у Нишу. одали су 12.октобра почаст жртвама рата,

  У име Градске општине Палилула венац је положио председник Братислав Вучковић са члановима општинског већа Сашом Усеновићем и Јовицом Ралићем.

  Борбе за ослобођење Ниша у Првом светском рату, отпочеле су 9. октобра 1918. године уласком јединице Прве српске армије у рејон нишког Заплања и Горњег Добрича, под командом прослављеног српског војсковође и војводе Петра Бојовића. Паралелно са српском војском наступала је и француска коњичка бригада у саставу коњичке дивизије која је већ била у долини Кутинске реке, на 30 километара од града.У овим, последњим борбама за Ниш, поред војника учествовали су и грађани. Они су разоружавали немачке јединице и пристиглим српским и француским јединицама предавали заробљенике и ратни плен. Војвода Петар Бојовић један је од најодликованијих српских војсковођа у историји. Нека од највећих почасти су Орден Југословенске круне првог реда, Орден Карађорђеве звезде првог реда и француски Орден Легије части. Уврштен је у ред највећих војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје.(Д.Видојковић)