Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 16.12.2016

  ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ И ПРОМОЦИЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА ДВЕ ОПШТИНЕ

  ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ И ПРОМОЦИЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА ДВЕ ОПШТИНЕ

  Поводом почетка активности на новом пројекту: “Промоција туристичких потенцијала кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона”, који се остварује у оквиру INTERREG – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, у Медиа и реформ центру Ниш одржан је састанак и Конференција за новинаре пројектних тимова Градске општине Палилула Ниш и општине Пирдоп у Републици Бугарској. О раду на пројекту и партнерској сарадњи две општине говорили су, Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула Ниш, Ангел Геров, председник општине Пирдоп у Републици Бугарској, Костадин Костадинов, менаџер пројекта и Јовица Дамјановић, координатор пројекта у општини Палилула.

  Општина Палилула је препознали Interreg-IPA Program као могућност промоције својих потенцијала и сарадње са партнерима у Региону истакао је председник Александар Ждрале. У протеклом периоду општина је остварила партнерства и значајне пројекте са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ботевград, Ихтиман, Берковица а од данас радићемо и са општином Пирдоп.

  Трајање пројекта је 12 месеци. Пројектни тимови радиће на развоју јединствене и иновативане презентације туристичких потенцијала у општинама Пирдоп и Палилула. Општине су богате локацијама културног значаја која могу постати основа за развој културног туризма на обе стране границе. Носилац пројекта је општина Пирдоп а партнер на пројекту Градска општина Палилула-Ниш. Пројекат се остварује финансијским средствима INTERREG – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, а кофинансира из Инструмента за претприступну помоћ II (ИПА II фонд) Европске уније. За реализацију активности одобрено је 300.166 ЕУР, општини Пирдоп 168.588 ЕУР а Градској општини палилула 131.577 ЕУР.

  Ангел Геров, председник општине Пирдоп, упознао је новинаре са туристичким потенцијалима и културним наслеђем општине а пројект менаџери Костадин Костадинов и Јовица Дамјановић говорили су о планираним активностима и појединостима рада на пројекту. (ЕКОполис, Д.Видојковић)