Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 05.12.2016

  ТРИБИНА ЖЕНСКЕ ОДБОРНИЧКЕ МРЕЖЕ ПАЛИЛУЛЕ

  ТРИБИНА ЖЕНСКЕ ОДБОРНИЧКЕ МРЕЖЕ ПАЛИЛУЛЕ

  У оквиру Међународног дана борбе против насиља над женама и кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“, која је почела 25.новембра и траје до 10.децембра, Женска одборничка мрежа Скупштине Градске општине Палилула. oрганизовала је у Нишком културном центру трибину на тему УЛОГА ИНСТИТУЦИЈА ГРАДА У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА.

  Трибина је организована у сарадњи са Центром за социјални рад „Свети Сава“, Домом здравља у Нишу, Сигурном кућом Ниш, Полицијском управом Ниш и организацијама цивилног друштва, Након уводне речи Адриане Анастасов, председнице Скупштине Градске општине Палилула, о стању и превенцији насиља над женама, на трибини су говориле: Јаворка Ранђеловић, заменица директора Центра за социјални рад и заменица координаторке женске одборничке мреже у Скупштини Градске општине Палилула, др. Луција Христов Митић, координаторка тима Дома здравља Ниш за заштиту и поступање са женама које су изложене насиљу; Наташа Зорић Живановић, представница Полицијске управе у Нишу и Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу. Модератор трибине била је Јадранка Коцић, одборница Скупштине ГО Палилула.

  За Међународни дан борбе против насиља над женама одабран је 25.новембар, у знак сећања на сестре Мирабел које су брутално убијене у Доминиканској републици 1960.године само зато што су се бориле за демократију и правду. Генерална скупштина Уједињених нација на заседању од 17.децембра 1999.године, је и званично, прогласила 25.новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, резолуцијом 54/134, а надовезујући се на Конвенцију о сузбијању насиља над женама из 1993. године. На овај дан међународне организације, организације цивилног друштва и представници локалних заједница организују активности којима подсећају јавност да насиље над женама представља још увек реалност којој се треба супротставити и јавно је осудити. Ношењем беле траке (White Ribbon) људи исказују подршку борби против силовања, сексуалног узнемиравања и насиља над женама.

  У холу Нишког културног центра организовано је и потписивање петиције да се 18.мај прогласи Даном сећања на убијене жене – жртве насиља!