Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 07.09.2022

  ТРЕТМАН ОРГАНСКОГ ОТПАДА – ЕКОЛОГИЈА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

  ТРЕТМАН ОРГАНСКОГ ОТПАДА – ЕКОЛОГИЈА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

  Покровитељ конференције је градска општина Палилула, а непосредни организатори су Факултет заштите на раду из Ниша, Пословно удружење комуналних предузећа КОМДЕЛ из Београда и ЈКП Медијана

  На Факултету заштите на раду у Нишу 7. септембра 2022.- одржана је конференција како треба прерађивати органски отпад. Органски отпад прави велике проблеме на депонијама. Он је један од главних узрочника пожара који се дешавају на депонијама, јер се из њега ослобађа метан. Да до ових проблема не би долазило, треба прерађивати органски отпад, што је била главна тема конференције одржане на Факултету заштите на раду у Нишу уз подршку Градске општине Палилула, Пословног удружења комуналних предузећа КОМДЕЛ из Београда и ЈКП Медијана Ни9ш.

  Третирање органског отпада и производња компоста још увек није у заначајној мери заживело у Србији, док се у Европи спроводи већ више од деценије. Како би се промовисало третирање органског отпада, на Факултету заштите на раду у Нишу, одржана је конференција која је окупила стручњаке из ове област из целе Србије.

  Јавно комунално предузеће Медиана активно учествује у свим стручним скуповима који су везани за теретирање не само органског отпада него и свих других врста отпада. Он што је новина у овом предузећу јесте да ће ускоро бити отворено рециклажно двориште.

  Један од начина да се органски отпад преради јесте производња компоста. Од органског отпада компостирањем се добија изузетно драгоцен производ који побољшава квалитет земљишта, воде, а истовремено се смањује и количина ђубрета на депонијама. У Србији и даље не постоји организована производња компоста, већ тек неколико приватних фирми које се баве овом делатношћу. Очекује се да Ниш ускоро добије и рециклажно двориште, које ће бити тек друго у Србији, а ту ће грађани моћи да одлажу и органски отпад.(Фотографије Драган Видојковић)

  КАКО СЕ ТРЕТИРА ОРГАНСКИ ОТПАД? ТВ ЗОНА ПЛУС