Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.04.2017

  СВЕШТЕНСТВО, ВЛАДИКА И ЧЕЛНИЦИ ГРАДА И ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА СА РАДНИЦИМА ЈКП МЕДИЈАНА ЧИСТИЛИ СТАРО ГРОБЉЕ

  СВЕШТЕНСТВО, ВЛАДИКА И ЧЕЛНИЦИ ГРАДА И ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА СА РАДНИЦИМА ЈКП МЕДИЈАНА ЧИСТИЛИ СТАРО ГРОБЉЕ

  Владика рашко-призренски и администратор епархије Нишке Тедосије, свештеници епархије Нишке, заједно са градским челницима – градоначелником Дарком Булатовићем и председником Градске општине Палилула Александром Ждралетом и радницима ЈКП „Медиане“, чистили су нишко Старо гробље у понедељак (Побусани понедељак).

  Идеја да се гробље уреди дошла је од владике Теодосија. „Чишћење Старог гробља симболички је започето на овај дан, када православни хришћани, након васкршњих празника, излазе да обиђу гробове својих ближњих.“ У акцији су од првог дана учествовали Епископ и свештенство града. По завршетку акције одслужен је помен, преливени сви гробови и изнета васкршња јаја.
  Старо гробље „под Горицом“ простире се на 17 хектара, и од 1971. године. не користи се за сахрањивање. Уређује се само спорадично јер градским буџетом нису предвиђена средства за његово стално одржавање.

  Градска општина Палилула, на чијој се територији налази овај комплекс, већ више година покреће иницијативу о заштити Старог гробља и у сарадњи са органиyацијама цивилног друштва организује активности чишћења гробља. Градоначелник Дарко Булатовић је најавио да ће до краја године градска власт урадити пројекат трајне санације Старог гробља. Радићемо део по део у наредних неколико година, „онако како будемо обезбеђивали средства“.( Д.Видојковић)