Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 02.12.2016

  СВЕЧАНОМ СЕДНИЦОМ САВЕТА ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

  СВЕЧАНОМ СЕДНИЦОМ САВЕТА ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

  У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом у Градској кући одржана је свечана Седница Савета за особе са инвалидитетом Града Ниша. Овој свечаности присуствовао је Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, чланица Градског већа Тијана Ђорђевић-Илић, као и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале.

  „Данашњи дан прилика је да промовишемо разумевање проблема инвалидитета и да још једном укажемо колико је важна толеранција, међусобно поштовање и сарадња, али и доступност институција како би се особе са инвалидитетом више укључиле у социјални и економски живот нашег града“, истакао је Дарко Булатовић. Моји сарадници и ја трудићемо се да, заједно са вама, решавамо проблеме један за другим, да једнаке могућности које су вам гарантоване, заиста постану једнаке, а пре свега настојаћемо да се поштује ваше право на различитост, јер инвалидност је нешто од чега не треба бежати и стидити се“, закључио је градоначелник Ниша.

  Активни смо у решавању проблема свих категорија становништва, посебно угржених група у којима су и особе са инвалидитетом, нагласио је Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула, који је са бројним представницима инвалидских организација присуствовао седници Савета. „Вама је познато да упркос ограниченим овлашћењима, са скромним буџетом, наша Управа општине Палилула ради и усвојила је високе стандарде у пружању услуга грађанима. Уклонили смо баријере, имамо приступну рампу до наших шалтера Управе. Организујемо свакодневно превоз особа са инвалидитетом са територије општине у сарадњи са матичним удружењима. У циљу подизања свести наших грађана о стварању услова за побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом, организујемо разговоре, трибине, указујемо и решавамо проблеме. У томе је пресудно и извештавање наших медија, истакао је председник општине Палилула.

  Особе са инвалидитетом и даље се суочавају са неједнаким могућностима у погледу образовања, запошљавања, многе институције и даље су вам физички недоступне. Изузетно је ниска стопа запослености особа са инвалидитетом и поред примене Закона о запошљавању особа са инвалидитетом. Иначе, од 1. јануара 2016.године у Нишу је посао добило 155 особа са инвалидитетом, а тренутно је њих 784 на бироу, од тога 499 спада у прву и другу категорију, односно имају спососбност за рад.(ЕКОполис)