Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 06.10.2019

  СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА-РАДОСТ ЕВРОПЕ У НИШУ

  Под покровитељством Градске општине Палилула-Града Ниша, у оквиру Дечије недеље, 6.октобра одржана је ДВАНАЕСТА међународна манифестација – концерт «СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА – РАДОСТ ЕВРОПЕ У НИШУ 2019.». Традиционално дружење, уз песме и игре деце Македоније, Бугарске, Француске, Кине и Србије, у Нишком културниом центру, отворио је Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула. Организатор «Сусрета пријатељства» је Центар традиционалне културе и духовности „Вук Стефановић Караџић“ у Нишу у сарадњи са Дечијим културним центром у Београду.

  „Радост Европе“ је највећа и најстарија међународна манифестација дечјег стваралаштва, која ове године прославља свој 50.рођендан а „Сусрети пријатељства“ у Нишу се одржавају дванаест година и тада Ниш постаје град деце из целе Европе и Кине, каже Миљко Петровић, директор Центра традиционалне културе и духовности „Вук Стефановић Караџић“ у Нишу, организатор „Сусрета пријатељства – Радост Европе 2019“. У госте деци Ниша дошли су фестивалски хор “Златно славејче”, Скопља и Центар “Еуро арт” , Штип – Северна Македонија, Фолклорни ансамбл “Златна Тракија”, Хасков – Бугарска, Хор уметничког атељеа “Перпетумобиле” у Француској, Дечија група уметничког института у Шангају – Н.Р.Кина. Србију су представљати Фолклорни ансамбл “Вук Караџић” у Нишу, победник фестивала “Мајска песма” Дечијег културног центра у Нишу, Хор “Чаролија” Ниш, плесна група Бајламос у Пироту. Малишане и бројне госте, поздравили су својим наступом композитор Миња Субота и тв аутор дечијих програма Предраг Вуковић-Пеђолино.

  Програм овогодишњег концерта био је разноврстан, од учешћа хорова, плесних група, фолклорних ансамбала“. Деца су показала оно најбоље из дечијег уметничког стваралаштва. Могла су да виде шта и како њихови вршњаци у другим срединама раде. Водитељ програма био је дечији песник и истакнути посленик културе, Власта Ценић. Деца–учесници програма, била су гости својих вршњака из основних школа „Његош“, „Коле Рашић“ и „Свети Сава“. За учеснике „Сусрета пријатељства – Радост Европе 2019“ градоначелник Ниша приредио је пријем а деца из Бугарске имала су и пријем у Конзулату Републике Бугарске у Нишу“.

  Дванаесте сусрете пријатељства у Нишу обележило је и братимљење Фолклорног ансамбла “Златна Тракија”, Хасков – Бугарска и домаћина Сусрета, Центра традиционалне културе и духовности „Вук Стефановић Караџић“ у Нишу. Уручене су и захвалнице организацијама и учесницима програма као и признање „почасни члан Центра директору Дечијег културног центра у Београду и руководиоцу Фолклорног ансамбла у Хаскову-Бугарска. Манифестацију су помогпи Градска општина Црвени Крст, Градска општина Медијана, Регионална привредна комора, Самостални синдикат града Ниша, Народни музеј, Туристичка организација Ниша, Нишки културни центар, Завод за хитну медицинску помоћ, ЈКП“ Медиана“, Институт за квалитет радне и животне средине 1. мај и Бизнис академија. (Текст-фотографије Драган Видојковић)