Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 27.04.2017

  СУСРЕТ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛА БУГАРСКЕ И ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

  СУСРЕТ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛА БУГАРСКЕ И ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

  Председник Градске општине Палилула Александар Ждрале, примио је Едвина Сугарева, генералног конзула Републике Бугарске у Нишу у сусрет предстојећим активностима на одавању поште палим бугарским војницима. у завршним операцијама борбе против немачких окупатора у Другом светском рату, на спомен обележје у насељу Ледена стена. У разговору је учествовала и Адриана Анастасов, председница Скупштине ГО Палилула.

  Овим поводом разговарало се о наставку уређења-рестаурације Спомен костурнице која је саграђена 1948.године. Завод за заштиту споменика културе у Нишу је 2005.године израдио пројекат рестаурације и конзервације овог спомен обележја. Део радова је у том периоду извршен на основу међудржавног договора и у сарадњи са Министарством одбране Републике Бугарске. По речима Едвина Сугарева, обезбеђена су потребна средства да се радови по пројекту заврше.

  Генералном конзулу Бугарске упућен је позив да средином маја месеца учествује у раду Међународне конференцији у Нишу, у оквиру које ће бити разматрани иновативни приступи у промоцији туристичких атракција у пограничном региону Пирдоп – Палилула“. Конференција се организује у оквиру INTERREG – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија који је отпочео крајем прошле године у партнерским општинама Палилула и Пирдоп. (Д.Видојковић)